O-STA

FOOD REVOLUTION- zdrava prehrana med srednješolci

Društvo Planet Zemlja je maja lani začelo aktivno sodelovati s svetovnim gibanjem Food revolution, katerega pobudnik je vrhunski kuharski mojster Jamie Oliver. V torek, 21. januarja, bo eden izmed dogodkov gibanja izveden na Šolskem centru v Slovenj Gradcu.

Projekt Food revolution je namenjen širjenju znanja o zdravi prehrani, pomenu prvinskih surovin in uporabi ostankov hrane pri pripravi jedi, in tako bo v torek 19 srednješolcev Šolskega centra Slovenj Gradec odkrivalo možnosti priprave jedi iz ostankov, okušanje sestavin, prepoznavanje zelišč, naučili se bodo pripraviti zdrav obrok brez pomoči staršev in se prepričali, da je lahko doma pripravljeno razkošno pecivo, mnogo cenejše, predvsem pa bolj zdravo od tistega, po katerem vse prepogosto segamo v trgovinah.

Da imajo mladi v Sloveniji slabe prehranske navade, navajajo podatki o tem, da kar 56 odstotkov mladih ne zajtrkuje med tednom, 60 odstotkov jih vsakodnevno ne uživa sadja, 75 odstotkov jih vsak dan ne uživa zelenjave, 37 odstotkov mladih pa pogosto pije sladkane pijače.

Po podatkih, ki jih navaja Fakulteta za šport, se neustrezna prehranjenost otrok in mladostnikov kaže tudi na njihovi gibalni učinkovitosti, saj predvsem debelost vodi v slabšo gibalno učinkovitost. Čezmerna hranjenost in debelost otrok in mladostnikov vplivata na slabšo kakovost življenja in večjo verjetnost pojava različnih kroničnih nenalezljivih bolezni.