O-STA

PLASTENKINA ZGODBA: Slovenci smo packi

V okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2013/14, ki poteka letos že četrto leto zapored v organizaciji društva Planet Zemlja, bo jutri, 21. januarja 2014, na Šolskem centru v Velenju potekalo predavanje z naslovom "Plastenkina zgodba", ki ga bo izvedla mag. Lea Žbontar-Zver iz Radenske d.d. Radenci.

Ste vedeli, da Slovenci pravilno odvržemo le približno 30 odstotkov uporabljenih plastenk?

Tudi dejstvo, da vsak Slovenec porabi povprečno 117 l pitne vode na dan, bo čez leta lahko postalo zaskrbljujoče, če bodo zaloge vode usihale ali kvaliteta pitne vode v prihodnje upadala. Čez čas se bo pitne vode lahko prijel celo sloves luksuza, sploh v deželah, kjer ta priteče kar iz vodovodnega omrežja, kot to velja tudi za skoraj celotno Slovenijo. Tako je tudi v večini skandinavskih držav, kjer je posledično poraba plastenk bistveno manjša.

Tudi podatki o nakupu plastenk v primerjavi z vodo v steklenicah so zgovorni, saj potrošnik ni pripravljen kupiti vode v steklenici, ker je ta dražja, težja in povzroča precej večji ogljični odtis, če steklenica ni povratna. Potrošniki torej potrebujemo nekaj, kar je praktično in temu se prilagaja proizvodnja.

O tem in še marsičem bodo jutri razpravljali dijaki Srednje šole v Velenju skupaj s predavateljico mag. Leo Žbontar-Zver.

Za več informacij smo vam na voljo na naslovu natecaj@planet-zemlja.org ali 01 620 25 22.