O-STA

FOOD REVOLUTION- zdrava prehrana med učenci

Društvo Planet Zemlja je maja lani začelo aktivno sodelovati s svetovnim gibanjem Food revolution, katerega pobudnik je vrhunski kuharski mojster Jamie Oliver. Jutri bo eden izmed dogodkov gibanja izveden med učenci Osnovne šole Pohorskega odreda Slovenska Bistrica.

Da imajo mladi v Sloveniji slabe prehranske navade, navajajo podatki o tem, da kar 56 odstotkov mladih ne zajtrkuje med tednom, 60 odstotkov jih vsakodnevno ne uživa sadja, 75 odstotkov jih vsak dan ne uživa zelenjave, 37 odstotkov mladih pa pogosto pije sladkane pijače.

Projekt Food revolution je namenjen širjenju znanja o zdravi prehrani, pomenu prvinskih surovin in uporabi ostankov hrane pri pripravi jedi, in tako bo jutri 25 učencev 8. in 9. razredov OŠ iz Slovenske Bistrice, odkrivalo možnosti priprave jedi iz ostankov, okušanje sestavin, prepoznavanje zelišč, naučili se bodo samostojno pripraviti zdrav obrok in se prepričali, da je lahko lastnoročno pripravljeno pecivo, mnogo cenejše, predvsem pa bolj zdravo od tistega, po katerem vse prepogosto segamo v trgovinah.

Po podatkih, ki jih navaja Fakulteta za šport, se neustrezna prehranjenost otrok in mladostnikov kaže tudi na njihovi gibalni učinkovitosti, saj predvsem debelost vodi v slabšo gibalno učinkovitost. Čezmerna hranjenost in debelost otrok in mladostnikov vplivata na slabšo kakovost življenja in večjo verjetnost pojava različnih kroničnih nenalezljivih bolezni.

Za več informacij smo vam na voljo na naslovu natecaj@planet-zemlja.org ali 01 620 25 22.