O-STA

26. januarja smo obeležili mednarodni dan carine

Včeraj v nedeljo, 26. januarja, smo obeležili mednarodni dan carine. Na ta dan je leta 1953 v Bruslju potekal ustanovitveni sestanek Sveta za carinsko sodelovanje, ki so se ga udeležili predstavniki sedemnajstih evropskih držav z namenom povečanja učinkovitost in zmogljivost carinskih uprav držav članic. Število držav članic se je z leti povečevalo, Svet pa se je preimenoval v Svetovno carinsko organizacijo.

Ob nedavni predstavitvi operacije Skladišče (Warehouse) je evropski komisar za obdavčenje, carinsko unijo, statistiko, revizijo in boj proti goljufijam Algirdas Šemeta izpostavil, da skupne carinske operacije ščitijo finančne interese EU in hkrati ščitijo tudi EU državljane in zakonito poslovanje.

Operacijo Skladišče so oktobra lani izvedli v Litvi v tesnem sodelovanju z Evropskim uradom za boj proti goljufijam ter v povezavi z 28-imi državami članicami EU. V skupinski akciji so zasegli 45 milijonov pretihotapljenih cigaret, skoraj 140.000 litrov dizelskega goriva in okoli 14.000 litrov vodke v skupni vrednosti okoli devet milijonov evrov.

Več informacij je na voljo na spletni strani:

http://europa.eu/rapid/press-release_IP-14-37_en.htm

Dodatne informacije pa so na voljo na spletni strani:

http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-14-33_en.htm