O-STA

KARAVANA VARNE KEMIJE - "Kemijski koktajl na krožniku"

Na Srednji šoli za kemijo, elektrotehniko in računalništvo Celje se bo jutri, 5. 2. 2014, ustavila Karavana varne kemije, ki v okviru organizacije društva Planet Zemlja pridno potuje že od leta 2010, svetovnega leta kemije. Več kot 60 slušateljev bo prisluhnilo predavateljici Tatjani Kruder, univ. dipl. inž. živilske tehnologije.

Projekt se izvaja z namenom mladim na razumljiv in dopadljiv način dokazati, da življenja brez kemije ni, da pa se lahko s primernim znanjem izognemo vplivom prevelikih odmerkov le-te in posledično škodljivih vplivov na naše telo.

Ali ste vedeli, da se je z uporabo pomivalnih strojev začela razvijati nova vrsta glive (črna gliva), ki ji ustrezajo ekstremni pogoji, ki se ustvarjajo v teh aparatih? Te pa dnevno polnimo, praznimo in pospravljamo.

Škodljive so tudi posledice priprave hrane, med katero ustvarjamo kemikalije, ki so za nas strupene oziroma kancerogene (npr. akrilamid med cvretjem...). Kancerogeni pa so tudi nitrozamini, ki se ustvarjajo po zaužitju špinače in rukole.

Verjamemo, da bo tudi tokratno izvajanje vzbudilo veliko zanimanja, pozornosti ter vprašanj in bo mladim pustilo nekaj novega, koristnega znanja.