O-STA

Svoje hlebčke bodo pekli tudi v Vojniku

Kruh velja za enega najstarejših pripravljenih živil, saj prvi dokazi o peki kruha segajo kar 30.000 let nazaj. Osnovno živilo, brez katerega si marsikdo ne more predstavljati življenja, bodo tokrat v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2013/14, v ponedeljek, 17. 2. 2014, spoznavali otroci iz vrtca Mavrica v Vojniku. Tam bo namreč potekala delavnica z naslovom "Od zrna do kruha", ki jo bo izvedla poznavalka slovenskega izročila Tanja Gobec iz zavoda Etno eko.

Gre za projekt, ki je del natečaja že od samega začetka in je iz leta v leto bolj priljubljen med zavodi. "Otrokom je najbolj všeč, da lahko sami ustvarjajo in da so pravzaprav vpleteni v celoten proces peke kruha. Prav prijetno jih je gledati, kako čakajo na svoj hlebček kruha", je svoja opažanja strnila izvajalka delavnice Tanja Gobec in nam zaupala, da je najboljši kruh narejen iz sveže zmletih zrn pire.

Slušatelji in peki hlebčkov kruha bodo poleg otrok tudi njihovi starši iz vrtca Mavrica v Vojniku. Malčki bodo tako počasi odkrivali skrivnosti testa, ki se zanimivo lepi na prste, kamnov, s katerimi so včasih mleli žito, vonjali prve dišave sveže pečenega kruha, starši pa se morda spomnili časov, ko so kruh pomagali peči svojim staršem.

Več informacij je na voljo na naslovu info@planet-zemlja.org ali 01 620 25 22.