O-STA

Evropska unija danes obeležuje dan spomina na žrtve terorizma

Evropska unija danes obeležuje dan spomina na žrtve terorizma, ki je bil razglašen leta 2005 ob prvi obletnici terorističnega napada v Madridu, v katerem je 11. marca 2004 umrlo 191 ljudi, 1800 ljudi pa je bilo ranjenih. Evropska unija se tako vsako leto spomni žrtve terorizma, med katerimi je tudi 50 ljudi, ki so življenje izgubili v napadih na londonsko podzemno železnico 7. julija leta 2005. Gre za dva najhujša teroristična napada, s katerimi se je kdajkoli soočila EU.

Španska poslanka Teresa Jiménez-Becerril (ELS) je v terorističnih napadih baskovske separatistične organizacije ETA izgubila svaka in svakinjo. "Če se bomo žrtev spominjali, bomo teroriste prisilili, da sprejmejo svojo odgovornost, pričevanja žrtev pa bodo pripomogla k temu, da bo storjena pravica: to je tudi tisto, kar si žrtve želijo," pravi poslanka in dodaja, da ljudje prizadevanja za varnost in zaščito življenj vse preveč dojemajo kot napad na svoje svoboščine.

Osebno izkušnjo s terorizmom ima tudi Britanec Sajjad Karim (ECR), ki se je novembra leta 2008 kot član delegacije Parlamenta za mednarodno trgovino na obisku v Indiji v bombajskem hotelu Taj Mahal mudil ravno takrat, ko so ga napadli teroristi. "Ukrepati moramo proti naraščajočemu ekstremizmu in domačemu terorizmu," poudarja poslanec, ki še opozarja, da nekateri voditelji že začenjajo podlegati skrajnim sporočilom. "Tukaj mora EU pokazati, kaj je razlog za njen obstoj."

Associations of Victims of Terrorism: http://www.europeanvictims.net