O-STA

Svetovni dan pljučne hipertenzije

Brez sape za pljučno hipertenzijo

· Bayer v sodelovanju z Evropskim združenjem za pljučno hipertenzijo najavlja ozaveščevalno akcijo "Brez sape za pljučno hipertenzijo"
· Športno srečanje "Brez sape za pljučno hipertenzijo" bo v četrtek, 1. maja, od 10. ure dalje v športnem parku Mostec v Ljubljani

Ljubljana, 10. april 2014 - Bayer HealthCare v sodelovanju z Evropskih združenjem za pljučno hipertenzijo najavlja začetek kampanje "Brez sape za pljučno hipertenzijo", s katero želi podpreti svetovni dan pljučne hipertenzije (PH), ki bo 5. maja 2014. S skupno temo "Brez sape za pljučno hipertenzijo" bo svetovni dan pljučne hipertenzije naslavljal univerzalni in medkulturni poziv k športnim aktivnostim. Na tak način želi skupnost za pljučno hipertenzijo opozoriti na to življenjsko ogrožujoče stanje, simptome bolezni in njen vpliv na vsakdanje življenje.


Športno srečanje tudi v Sloveniji

Tem aktivnostim se pridružuje tudi slovensko Društvo za pljučno hipertenzijo, da bi javnost ozaveščali o tej nevarni bolezni. Zato bo nekaj dni pred svetovnim dnem pljučne hipertenzije - 1. maja 2014 - društvo organiziralo športno srečanje, kjer bodo udeleženci lahko tekmovali v teku na 5 kilometrov, v balinanju ali namiznem tenisu, preverili pa bodo lahko tudi, koliko metrov lahko prehodijo s 6 minutnem testu hoje. S tovrstnim testom strokovnjaki spremljajo napredovanje bolezni pri bolnikih, test pa bo prilagojen zdravim obiskovalcem, ki bodo na ta način začutili, kako se počutijo bolniki s pljučno hipertenzijo že po šestih minutah. Za vse, ki bi morda raje zaplesali, bo nastopila tudi glasbena skupina Gino & band.

Predsednica društva Tadeja Ravnik je povedala: "Zgodnje odkritje pljučne hipertenzije je ključno za uspešnejše zdravljenje ter bistveno vpliva na kvaliteto življenja. Želja našega društva je, da bomo čim bolj slišani. Pri tem nam lahko pomagate in tako rešite marsikatero življenje."

Program dogodka:

10.00 - zbor članov Društva za pljučno hipertenzijo in drugih udeležencev
11.00 - 6-minutni test hoje
13.00-14.00 - začetek kros
15.00 - glasbena skupina Gino & band

15.30 - druženje ob športnih aktivnostih (balinanje in namizni tenis)

Bolniki s pljučno hipertenzijo prikrajšani za šport

Dan pljučne hipertenzije vabi vse, tako bolnike s pljučno hipertenzijo, kot tiste, ki nimajo te bolezni, da se jim pridružijo na različnih dogodkih po svetu. Bolniki s PH ne morejo sodelovati pri športu, saj pogosto ostanejo brez sape že pri manjših vsakodnevnih aktivnostih, npr. pri hoji po stopnicah ali do avtomobila. Tovrstne športne prireditve so priložnost za vse, da s svojo udeležbo izrazijo podporo bolnikom in pomagajo ozaveščati javnost o tej redki bolezni.

Športne prireditve, ki jih organizirajo društva bolnikov s pljučno hipertenzijo, bodo potekale po vsem svetu v času do svetovnega dneva PH. Športna srečanja pod geslom "Brez sape za pljučno hipertenzijo" bodo letos izvedli tudi v Avstriji, Belgiji, Bolgariji, Češki, Finski, Franciji, Grčiji, Madžarski, Irski, Izraelu, Italiji, Latviji, Makedoniji, Norveški, Poljski, Portugalski, Slovaški, Španiji, Švici in Ukrajini.

Več na #WorldPHDay

Društva bolnikov bodo širila sporočila kampanje in športne dogodke zlasti preko družabnih medijev in spodbujajo člane, da se jim pri tem širjenju pridružijo preko facebooka, twitterja in programov za izmenjavo slik Instragram in Pinterest pod skupno oznako #WorldPHDay.

Facebook strani:

- Športno srečanje Brez sape za pljučno hipertenzijo: https://www.facebook.com/events/746455768721252/,

- Stran društva Pljučna arterijska hipertenzija http://www.facebook.com/PljucnaHipertenzija

- Stran Evropskega združenja za pljučno hipertenzijo (Pulmonary Hypertension Association Europe) http://www.facebook.com/pages/Pulmonary-Hypertension-Association-Europe/141060385915366?fref=ts

Za več informacij obiščite www.phaeurope.org ali www.worldphday.org.

Svetovni dan pljučne hipertenzije je s partnersko pomočjo omogočilo podjetje Bayer. Bayer in društva bolnikov so imeli pri določanju koncepta, izvedbe in vsebine skupen uredniški nadzor.

O družbi Bayer HealthCare

Skupina Bayer je globalno podjetje s ključnimi kompetencami na področjih varovanja zdravja, kmetijstva in visokotehnoloških materialov. Bayer HealthCare, podskupina družbe Bayer AG z letnim prometom v višini 18,9 mlrd EUR (2013), je ena vodilnih svetovnih inovativnih družb na področju varovanja zdravja in proizvodnje zdravil s sedežem v nemškem Leverkusnu. Podskupina opravlja globalne dejavnosti v štirih poslovnih enotah: Animal Health (veterinarska zdravila in izdelki za nego živali), Consumer Care (zdravila, ki se izdajajo brez recepta, in prehranska dopolnila), Medical Care (medicinski pripomočki) in Pharmaceuticals (zdravila, ki se izdajajo na recept). Cilj družbe Bayer HealthCare je izumiti, razviti, proizvesti in tržiti izdelke za izboljšanje zdravja ljudi in živali po vsem svetu. Družba Bayer HealthCare ima 56.000 zaposlenih po vsem svetu (31. 12. 2013), in sicer v več kot 100 državah. Za več informacij obiščite www.healthcare.bayer.com.