O-STA

Svetovni dan Zemlje za prihodnje rodove

Na svetovni dan zemlje, 22.4.2014, bo društvo Planet Zemlja, organizator vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, podelil priznanja zavodom, ki so si naziv prislužili skozi izvajanje različnih projektov, katerih osnovni namen je osveščati mlade o pomenu in vplivu odnosa do okolja na kvaliteto bivanja prihodnjih generacij. V natečaj se je vključilo 124 vzgojno-varstvenih in vzgojno-izobraževalnih zavodov, naziv pa jih bo prejelo 92.

Zavodi so v okviru natečaja lahko izbirali med 19 projekti, med katerimi je bil tudi projekt Zeleno pero - državno tekmovanje v pisanju novinarskih prispevkov na temo ohranjanju narave in varovanja okolja ter projekt Zemljo so nam posodili otroci, ki uživa podporo vsakokratnega predsednika Republike že od leta 2006.

Po podatkih zavodov, je v natečaju sodelovalo 1513 srednješolcev, 5301 osnovnošolcev in 5487 vrtčevskih otrok, zaposlenih v prosveti in staršev, ki so projekte izvedli v 273 skupinah.

Prek projektov natečaja društvo mladim ponuja novo znanje s področja ekologije in sorodnih ved, ter jih spodbuja k raziskovanju, opazovanju in izražanju okoljskih tem.

Prireditev bo potekala na svetovni dan zemlje,

22.4.2014 od 9.15 ure dalje

v dvorani Povodni mož na Gospodarskem razstavišču Ljubljana.

Po podelitvi nazivov, bo ob 10. uri sledila podelitev priznanj Zeleno pero in Zemljo so nam posodili otroci, kjer nas bodo z obiskom počastili predsednik Republike Borut Pahor, minister za izobraževanje dr. Jernej Pikalo, Jadranka Juras, Tin Vodopivec, Zala Linea Rutar in drugi zanimivi gosti.

Vabljeni!

Za več informacij smo vam na voljo na naslovu novice@planet-zemlja.org ali 01 620 25 22.

Za morebitne objave se vam najlepše zahvaljujemo.

O vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec

Cilj projekta Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki poteka že od leta 2010, je pomagati vzgojno-izobraževalnim ustanovam na poti k ohranjanju kulturnega, naravnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvoju zdrave samopodobe posameznika ter spoštljivega in odgovornega odnosa človeka do okolja in narave. S projektom želi društvo Planet Zemlja doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

V natečaju tudi letos sodelujejo priznani slovenski strokovnjaki in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, Zavoda Etno Eko, Gradbenega Instituta ZRMK, se je projektu letos pridružil tudi GoodPlace-zavod Tovarna trajnostnega turizma, Jarina-zadruga za razvoj podeželja, zavod VISTA iz Murske Sobote, Zavod 112-zavod za zdravo življenje, kulturo bivanja in dialoga in svetovno gibanje Food Revolution. Med projekti so tudi taki, ki uživajo podporo predsednika Republike, nekateri pa potekajo tudi na evropskem nivoju.

V natečaju je doslej sodelovalo preko 180 zavodov, naziv jih je pridobilo preko 120, v njem pa je aktivno sodelovalo prek 32.000 otrok, mentorjev in staršev.

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemljaže sedmo leto deluje na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa vsakega posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave in Zakonu o varovanju okolja.

Več informacij:

info@planet-zemlja.org

www.planet-zemlja.org

FB: Društvo Planet Zemlja