O-STA

Ob svetovnem dnevu hemofilije: Bayer izdal e-knjižice Odkrit pogovor o hemofiliji za bolnike in njihove bližnje

Bayer izdal e-knjižice Odkrit pogovor o hemofiliji za bolnike in njihove bližnje

· Ob svetovnem dnevu hemofilije je Bayer izdal štiri elektronske knjižice za slovenske hemofilike in njihove svojce

· Vsebina knjižic je bila pripravljena z namenom, da hemofilikom olajša pomembne odločitve o njihovem življenjskem slogu

Ljubljana, 17. april 2014 - Svetovni dan hemofilije obeležujemo vsako leto 17. aprila po celem svetu, da bi opozarjali na hemofilijo in ostale dedne motnje v strjevanju krvi. Bayer si kot dolgoletni podpornik skupnosti za hemofilijo nenehno prizadeva za izboljšanje kvalitete življenja oseb, ki živijo s to redko boleznijo. Ker se morajo hemofiliki o spremembah življenjskega sloga predhodno pogovoriti z zdravnikom, so bile knjižice pripravljene kot pomoč pri sprejemanju pomembnih življenjskih odločitev.

Kot rezultat programa spodbude, ki so ga zasnovali Bayer HealthCare, bolniki in zdravstveni delavci, so nastale tudi elektronske knjižice (e-knjižice) za hemofilike in za celotno skupnost bolnikov, njihovih bližnjih in zdravstvenih delavcev, ki se srečujejo s hemofilijo. V novih e-knjižicah so odgovori na nekatera najbolj žgoča življenjska vprašanja najstnikov in mlajših odraslih oseb s hemofilijo, njihova vsebina pa bo zanimiva tudi za tiste, ki bi želeli vedeti več o težavah, s katerimi se na poti do odraslosti spopadajo hemofiliki.

Predsednik Društva hemofilikov Slovenije prof. Jože Faganel je e-knjižice pospremil z naslednjimi besedami: "Danes v razvitih državah, kamor sodi tudi Slovenija, je življenje s hemofilijo tudi za mlade v primerjavi z desetletji pred tem, zelo kakovostno. Vseeno pa gre za omejitve, ki jih mladostnik težko sprejme. Zato so koristni nasveti, ki jih dobi tudi zunaj zdravniške ordinacije. Publikacije Bayerja odlično zapolnjujejo to vrzel in pomagajo mladim odgovorno in ustvarjalno živeti kjub hemofiliji."

Asist. dr. Barabara Faganel Kotnik, dr. med., KO za otroško hematologijo in onkologijo Pediatrične klinike Ljubljana, je ob tem povedala: "Knjižica na temo čustvene obremenitve pojasnuje, zakaj je lahko odraščanje s hemofilijo zahtevno, obravnava opozorilne znake čustvene obremenjenosti, kot so agresija, jeza, depresija, tvegano vedenje, uporništvo ali zloraba zdravil proti bolečinam. Ponuja tudi praktične nasvete, ki so lahko v pomoč pri nadzoru nad čustvenim vidikom življenja oseb s hemofilijo. Knjižica je primerna in dobrodošla tudi za slovenski prostor."

Vsebina je razdeljena na štiri e-knjižice z naslovom Odkrit pogovor o hemofiliji, vsaka od njih pa ima svoj tematski sklop: najpogostejša vprašanja, tabu teme, šport in prehrana ter psihološka podpora. E-knjižice so namenjene razumevanju dejstev o bolezni, odgovarjajo pa tudi na odgovore za lažje sprejemanje odločitev pri intimnejših vprašanjih, kot so alkohol, droge ali spolnost. V njih bodo hemofiliki našli še napotke za aktiven in zdrav življenjski slog, ustrezno prehrano in hemofiliji "prijazne" športe, hkrati pa bodo laže prepoznavali znake čustvene preobremenjenosti in spoznali učinkovite metode za spopadanje z njimi.

Elektronske knjižice so na voljo na spletni strani Odkrit pogovor o hemofiliji na povezavi http://www.bayer.si/scripts/pages/sl/odkrito_o_hemofiliji.php, kmalu pa bodo na voljo tudi na spletnih straneh Društva hemofilikov Slovenije.

O družbi Bayer HealthCare

Skupina Bayer je globalno podjetje s ključnimi kompetencami na področjih varovanja zdravja, kmetijstva in visokotehnoloških materialov. Bayer HealthCare, podskupina družbe Bayer AG z letnim prometom v višini 18,9 mlrd EUR (2013), je ena vodilnih svetovnih inovativnih družb na področju varovanja zdravja in proizvodnje zdravil s sedežem v nemškem Leverkusnu. Podskupina opravlja globalne dejavnosti v štirih poslovnih enotah: Animal Health (veterinarska zdravila in izdelki za nego živali), Consumer Care (zdravila, ki se izdajajo brez recepta, in prehranska dopolnila), Medical Care (medicinski pripomočki) in Pharmaceuticals (zdravila, ki se izdajajo na recept). Cilj družbe Bayer HealthCare je izumiti, razviti, proizvesti in tržiti izdelke za izboljšanje zdravja ljudi in živali po vsem svetu. Družba Bayer HealthCare ima 56.000 zaposlenih po vsem svetu (31. 12. 2013), in sicer v več kot 100 državah. Za več informacij obiščite www.healthcare.bayer.com.


Kontaktna oseba:
Katja Kresse, tel. 01 581 44 13
e-pošta: katja.kresse@bayer.com
Za več informacij obiščite www.bayer.si.