O-STA

Zmagovalna izdelka fotografskega natečaja Opomin zgodovine za strpno prihodnost Evrope

Zavod PIP je v okviru projekta Koncentracijsko taborišče Rižarna - opomin zgodovine za strpno prihodnost Evrope organiziral mednarodni fotografski natečaj na zadevno temo, kjer so lahko mladi svoje ideje izrazili na inovativen način. Z natečajem smo želeli ohraniti spomin na zgodovino med mlajšimi in pritegniti mlade k aktivnemu razmišljanju o zgodovini evropskih narodov, vzrokih za vzpon nacizma in koncentracijskih taborišč, k oblikovanju idej za strpnejšo Evropo ter vključenosti v izgradnjo lepše evropske prihodnosti.

V natečaju so lahko sodelovali mladi, stari med 10. in 18. letom, iz celotne Evropske unije. Danes, 25. aprila 2014, ob obletnici osvoboditve taborišča Rižarna leta 1945, objavljamo oba zmagovalna izdelka iz obeh starostnih skupin.

V starostni skupini od 10 do 14 let je komisijo navdušil izdelek skupine FOTOGROŠ iz Osnovne šole Gornja Radgona, z naslovom Nikoli več.

Avtorice izdelka so zapisale, da kolaž fotografij predstavlja ozaveščanje članic fotografskega krožka o vojnih zločinih druge svetovne vojne. Ob dejstvu, da je večina Judov bila odpeljana v koncentracijska taborišča v vagonih, so si za prizorišče fotografiranja izbrale mestno železniško postajo in železniške tire. Na fotografijah so se poskušale vživeti v tedanje okoliščine in življenje Judov. Želele so opomniti na grozote iz preteklosti, obenem pa sporočiti, da se kaj takega človeštvu ne sme ponoviti.

V starejši starostni skupini od 15 do 18 let pa je komisijo navdušil izdelek Gregorja Horvata, z naslovom Pozabljen kovček.

V obrazložitev svojega izdelka je avtor zapisal, da je aprila 1944 na železniški postaji v Murski Soboti ostalo 387 kovčkov brez lastnikov, zatem ko so odpeljali prekmurske Jude v Auschwitz. Na fotografiji je "pozabljen" kovček, ki še vedno čaka na svojega lastnika. Sam kovček pa predstavlja tudi vse opuščene srečne trenutke odpeljanih ljudi. Risba pa predstavlja dekle, na dan odhoda, ki maha v slovo spominom, ki so ostali pozabljeni na postaji.

Oba zmagovalna izdelka bosta nagrajena s fotoaparatom. Čestitamo.