O-STA

Polovični predsedniki - prvi politični ohranjevalnik zaslona

Boj za novega predsednika Slovenije se je začel, časopisna hiša Večer pa vstopa v predvolilni čas z izvirnim računalniškim animiranim ohranjevalnikom zaslona, ki slika predsedniške kandidate v posem drugačni luči.

Mar to pomeni, da se tudi v računalništvu ne moremo ogniti političnim temam? Načeloma da, vendar je bistvo skrito v pristopu!Ker je vsem jasno, da ni nihče popoln, bi bila najboljša rešitev ta, da bi lahko združili lastnost dveh, morda treh kandidatov. Vendar pa, kaj ali kdo sploh nastane ob takšnem "mešanju" predsedniških kandidatov? Odgovor skriva Večerov najnovejši politični ohranjevalnik zaslona. Kombinacije niso vselej najbolj posrečene, so pa zato toliko bolj zabavne in smešne. Ne smemo pa pozabiti, da obraze predsedniških kandidatov sestavlja računalnik po naključju, vključen pa je povsem preprost računalniški algoritem, ki ni obremenjen s politično pripadnostjo.

Prvi odziv na tovrstno obliko ohranjevalnika je več kot navdušujoči, saj si je program v nekaj urah naložilo že skoraj 1000 Slovencev. Sedanja politična situacija kar sama kliče po bolj sproščenem dojemanju časa v katerem živimo. Kot kažejo prvi dvoboji kandidatov bo politična tekma siva, dolgočasna in nezanimiva. A samo pred TV ekrani in na jumbo plakatih. Po računalniških zaslonih se bodo marsikje izmenjevale smešne sličice in bolj ali manj posrečene kombinacije kandidatov.

Ohranjevalnik je na voljo brezplačno vsem obiskovalcem spletne strani www.Vecer.com, datoteka pa je velika 1,57 Mb. Direktno je datoteka dostopna tudi po naslovu www.vecer.si/predsedniki2002. Pa naj še kdo reče, da računalništvo ne vstopa na področja, kjer bi najmanjpričakovali...