O-STA

"Če boste našle strast, boste našle delo, ki vas veseli."

Ljubljana, 7.5.2014

V veliki sejni sobi na ljubljanski Mestni občini so mlade iskalke zaposlitve izvedle dogodek "KOLEGICE IZMENJUJEJO RECEPTE ZA USPEH". Potekal je kot nadaljevanje pobude "Kolegice gredo na ministrstva s piškoti" organiziranem v okviru Zavoda Nefiks. Mlada, ambiciozna dekleta so v prijetnem vzdušju na pozitiven način ponovno opozorila na problematiko zaposljivosti mladih žensk, ki je, kot s svojimi akcijami že dolgo opozarjajo - presegla kritično raven!

Dogodek je dosegel svoj namen izmenjave receptov za uspeh med mladimi iskalkami prve zaposlitve ter med že uveljavljenimi, uspešnimi poslovnimi ženskami iz različnih področij. "Sem izobražena, skozi študijski proces se dodatno izpopolnjujem, se mrežim in spoznavam nove ljudi..." so v en glas na začetku povedale mlade kolegice in apelirale na že uveljavljene: "Več kot očitno ta recept ni dober, ne deluje! Rabim novega! Zato se obračam na vas, da ga delite z mano!"

Jasna Julija Vidergar, iz Zavarovalnice Generalli je predlagala: "Poiščite svojo strast. Če boste našle strast, boste našle delo, ki vas veseli." Meni pa tudi, da morajo mlade ženske na različne načine, s športom, prehrano in delom poskrbeti za to, da so ves čas v svoji "najboljši koži".

Andreja Anžur podjetnica in coachinja je poudarila pomen prepoznavanja talentov in njihovega razvoja, to pa podkrepila z besedami: "Tina Maze je najbrž dobra tudi v drugih športih, vendar tekmuje v tistem, v katerem je najboljša!" Sonja Šmuc, z Združenja manager, dodaja: "Ne iščite službe, iščite delo. Najdite svojo posebnost, svojo točko in postanite strokovnjakinje na svojem področju." Mateja Demšič z Mestne občine Ljubljana pa je mladim predlagala, naj ne bodo samo dobre, ampak naj bodo tudi drzne.

Poleg ženskih nasvetov so kolegice dobile tudi moške poglede. Eden izmed receptov, ki ga je podelil evropski poslanec Jelko Kacin se je glasil: "Ve ste tu, da problem rešite, ne da ga naredite. Zakaj ne ustvarite trojke - treh žensk, ki skupaj dosegajo cilje?" Državni sekretar Aljuš Partinač pa mlade kolegice opogumlja da se bodo odpirala delovna mesta tudi za mlade družboslovno izobražene posameznice, ki jim je najtežje priti do zaposlitev.

Tadeja Ozebek, IBM Slovenija, je izpostavila prednost žensk, ki predstavlja pomembno sestavino iskanega recepta: "Srčnost ženske lahko veliko doprinese podjetju".

Kolegice obljubljajo, da bodo še naprej pekle piškote, pravijo pa tudi, da ne bodo nehale opozarjati in si prizadevati za boljše možnosti mladih žensk na trgu dela, v svoje vrste pa vabijo tako mentorice, kakor tudi mlade kolegice.

Projekt Kolegice podpirajo: Združenje manager, MOL - Mestna občina Ljubljana, Urad za mladino, Urad za mladino RS in US Embasy.

Več informacij o dogodku: www.talentiran.si, zavihek kolegice,

Podpora medijem - Taja Kaker, taja.kaker@nefiks.eu, 031 433 043
O projektu Nefiks in Kolegice - Alenka Blazinšek, alenka@nefiks.si