O-STA

Kolegice nove zaposlitvene priložnosti ustvarjamo skupaj

Ljubljana, 25.09.2014

Mlade ženske, iskalke prve zaposlitve, se na trgu dela srečujejo še z večjimi ovirami, kakor mladi moški, zato so na Zavodu Nefiks osnovali projekt Kolegice. Namen le tega je povezati mlade iskalke prve zaposlitve z že uveljavljenimi kolegicami. Mentorstvo uveljavljenih žensk mladim posameznicam omogoči enkratno priložnost "vpogleda" v določen poklic, prav tako pa tudi širitev ustrezne socialne mreže in možnosti pridobivanja konkretnega in ustreznega znanja za zaposlitev na željenem področju.

Klub kolegice, ki se v sezoni 2014/15 izvaja že tretjič, se bo prvih šest tednov od oktobra do novembra srečeval tedensko, v Ljubljani, ob sredah, predvidoma ob 17h nato pa mesečno, do junija 2015. Na srečanjih bodo dekleta medsebojno delila spoznanja in informacije, ki jih bodo pridobile od mentoric. Prav tako bodo načrtovala skupne dogodke, s katerimi bi lahko še bolj spodbudila lastno zaposljivost in zaposljivost drugih mladih žensk. Projekt je ob enem možnost po drugi strani pa tudi spodbuda, da se mlade ženske, ki vstopajo na trg dela povežejo s svojimi že uveljavljenimi kolegicami, ki jih na neformalen način seznanijo s področjem na katerem želijo delovati. "Nisem več samo sanjala, ampak sem začela tudi ukrepati" je nad svojim napredkom v projektu navdušena lanska udeleženka Katja. Vse zainteresirane iskalke prve zaposlitve se lahko k sodelovanju prijavijo do 3. oktobra 2014, na portalu www.talentiran.si

Dosedanje izkušnje vključenih so raznolike, mlade kolegice pa si skupaj s svojimi mentoricami zastavljajo različne karierno zaposlitvene cilje, ki bi jih naj v roku enega leta tudi dosegle.

Lanska udeleženka Jana: "Z mentorico sva se pogovarjali o razvoju kariere, pomagala in svetovala mi je pri izbiri nadaljnjega študijskega programa, ki ga sedaj že obiskujem". Jerneja na srečanjih pridobiva novo znanje in koristne informacije: "Mentorica pa me vključuje tudi v svoje projekte in mi s tem omogoča, da razvijam kompetence ter se strokovno izpopolnjujem". Njena mentorica gospa Blanka Tacer pa jo pohvali: "V projektu Kolegice sem spoznala izjemno študentko, s katero vidim možnost dolgoročnega sodelovanja. Kot mentorica imam priložnost, da spoznavam talente svoje študentke in da vzdržujem stik z mlajšimi generacijami". Tatjana je zelo konkretna: "Projekt Kolegice mi je omogočil delo na RTV-ju, kjer mi je mentorica priskrbela uvajanje z najboljšimi montažerji ter sodelovanje z odličnimi novinarji. Sedaj pa enkrat tedensko v sodelovanju z novinarji montiram različne prispevke za oddaje. In seveda se moje ime pojavi v prispevku!"

Projekt je poln uspešnih zgodb, njegov potencial pa so prepoznali na Združenju Manager Slovenije in na Uradu za mladino Mestne občine Ljubljana, ki projekt Kolegice tudi podpirata.

Več informacij:

www.talentiran.si

FB stran: Kolegice

Alenka Blazinšek

040698915