O-STA

Robot Robin spremlja 94-letno Italijanko, "Nonno" Leo, na njenem domu

Video

Pri 94tih "Nonna" Lea ne more več živeti sama, a si kljub temu želi ostati na svojem domu. V naši starajoči se družbi se veliko starejših ljudi znajde v podobnih okoliščinah. Tehnološki napredek na področju robotike ji je priskočil na pomoč z varno in cenovno ugodno rešitvijo. Ekipa s strani EU podprtega projekta @giraffplus, med njimi tudi slovensko podjetje XLAB, je razvila sistem GiraffPlus; robot spremlja starejšo osebo na njenem domu in jo povezuje z družino, prijatelji ter zdravstvenimi delavci, medtem ko pametne nosljive naprave in senzorji, razporejeni po sobah, spremljajo njeno zdravstveno stanje in aktivnosti 24 ur na dan. Sistem bo na trgu na do konca 2015.

"Ljudje me sprašujejo, zakaj ne živim s hčerko, a ona ima svojo družino in številne nove odgovornosti. Na svojega asistenta, ki mu pravim kar G. Robin (it. Sig. Robin), sem se privadila in precej bolj sem sproščena glede let, ki mi ostajajo - in moji otroci in vnuki prav tako", pravi 94-letna Lea Mina Ralli, znana tudi kot babica - "Nonna" v italijanščini - Lea. GiraffPlus uporablja že 5 mesecev in pogosto piše o G. Robinu v svojem blogu.

S €3 milijoni EUR je EU podprla projekt GiraffPlus in raziskave, kako s pomočjo robotov in drugih naprav zagotoviti varnejše in bolj samostojno življenje starejšim osebam. Sistem vključuje senzorje in robota; senzorji zaznavajo aktivnosti kot so kuhanje, spanje ali gledanje televizije in spremljajo zdravstveno stanje - krvni pritisk, nivo sladkorja ipd. Zdravnikom in najbližjim dopušča preverjanje počutja na daljavo in obveščanje o izrednih dogodkih - padcih. Hkrati s pomočjo robota, ki se giblje po domu, omogoča družini, prijateljem in skrbnikom virtualne obiske.

Srebrna generacija in gospodarski vidik

Podpredsednica Evropske komisije, zadolžena za Digitalno agendo, @NeelieKroesEU, je projekt pospremila z razlago: "Ne postajamo nič mlajši. Toda vsak od nas si želi, da bi se staral dostojanstveno, kot spoštovan in neodvisen član družbe. EU podpira nove tehnologije, ki so lahko v pomoč srebrni generaciji - dodati želimo ne le leta k življenju, ampak tudi več življenja k letom!"

Segment v Evropi živečih starejših od 65 let razpolaga s prihodki €3,000 milijard in več, velik del pa je porabljen za oskrbo starejših v bolnišnicah ali na domu. Po besedah Stephna von Rumpa, direktorja Giraff Technologies AB, bo evropski trg za tovrstne sisteme do leta 2016 dosegel vrednost €13 milijard.

"GiraffPlus bo do konca leta 2014 preizkušen v 15ih domovih", pravi Amy Loutfi, koordinatorka projekta z Univerze Örebro, Švedska. "Sistem že preizkušamo v šestih domovih v Evropi - dveh v Španiji, dveh na Švedskem in dveh v Italiji. Rezultati uporabe kažejo, da lahko različne funkcionalnosti na različne načine koristijo posamezniku. To dokazuje, da ne obstaja univerzalna tehnološka rešitev za pomoč na domu, ampak mora le-ta biti prilagodljiva in nastavljiva glede na želje in potrebe uporabnika."

Prihodnje leto naj bi bil sistem na voljo v dveh oblikah: na podlagi mesečne naročnine ali z možnostjo enkratnega plačila, s čimer bi zagotovili konkurenčnost sistema, postavljenega ob bok vedno dražje polne oskrbe starejših oseb.

Konzorcij GiraffPlus vključuje javne in zasebne partnerje iz Italije, Portugalske, Slovenije, Španije, Švedske in Velike Britanije. Slovenski partner, podjetje XLAB, gradi na izkušnjah senzoričnih mrež, robotike, nosljivih naprav in porazdeljenih sistemov, pridobljena znanja pa uporablja pri novih produktih.

Video je dostopen na strani Evropske komisije: Video GiraffPlus in prav tako obvestilo za javnost v angleškem jeziku: Robin the robot helps take care of 94-year-old Italian Grandma Lea.