O-STA

Food Revolution Day - 17. 5. 2014 v Izoli!

Društvo Planet Zemlja bo letos že drugič zapored organiziralo odmeven in družbeno odgovoren dogodek Food Revolution Day, ki bo potekal v soboto 17. maja 2014 v Drevoredu 1. maja v Izoli. Obiskovalci bodo lahko degustirali lokalne in ekološko pridelane dobrote in se spoznavali z recepti za pripravo hitrih a zdravih domačih obrokov. Projekt bo letos potekal v sodelovanju s Turističnim združenjem Izola.

V letošnji poslanici ambasadorjem gibanja Food revolution, pobudnik in svetovno znani kuhar, zadnja leta pa tudi aktivist na socialno-humanitarnem področju Jamie Oliver sporoča: "Pridružite se nam in se zabavajte. Skozi zabavo se lahko učimo, in skozi učenje lahko naredimo spremembe. Če verjamete tako močno kot jaz, da je dostop do dobre, zdrave hrane osnovna človekova pravica, potem se mi pridružite in dosezimo ta cilj skupaj."

Predsednica društva Planet Zemlja Irena Mraz pravi, da odločitev o tem, da bodo letos Food revolution day priredili v Izoli, ni bila prav nič težka, saj je ta občina zmogla povezati gostince, pridelovalce kmetijskih izdelkov, ribiče in druge ponudnike hrane skozi projekt Kilometer nič. Ambasadorka svetovnega gibanja Food revolution zato pove: "Prepričalo me je predvsem dejstvo, da sta si oba projekta zelo blizu - tako gibanje Food revolution, kot tudi projekt Kilometer nič stremita k promociji bolj zdrave in lokalno pridelane sveže hrane, ki prispeva k boljšemu zdravju in počutju ljudi. Sledljivost proizvodov, priprava prvinskih surovin in kuhanje, pomenijo manjšo možnost za obolevanje. Tu imam v mislih predvsem sodobne bolezni, ki so nastale zaradi udobja, hitrega tempa življenja, stiske s časom in pomanjkanja denarja".

Direktor turističnega združenja mag. Danilo Markočič ugotavlja, da je projekt Kilometer nič zelo obogatil kulinarično ponudbo Izole, ki temelji na mediteransko istrski avtohtoni in avtentični ponudbi iz okolja. Projekt, ki poteka že od leta 2011 je sestavljen iz treh osnovnih programov: Pozabljeni okusi Istre, Zjutraj v morju opoldne na krožniku in Domača tržnica. Ob tem Markočič dodaja: "V Izoli smo s projektom Kilometer nič, turizmu ponudili dodaten produkt, s katerim postaja Izola poznana tudi po gastronomiji". Lani so v projekt vključili še dodaten program "Erbe per Ovi", ki bo predstavljen tudi na letošnjem dogodku.

Organizatorji bodo smiselno združili dva sorodna projekta 17. maja 2014 v Drevoredu 1. maja v Izoli. Ob 9.30 uri se jim bodo na stojnicah pridružili znani Slovenci in Slovenke, ki bodo pokazali svoje kuharsko znanje, povedali kaj o svoji prehrani in izmenjali kakšen zanimiv recept.

Vabljeni!

Foto utrinki z dogodka Food revolution day 2013 v Mariboru - fotografije lahko uporabite brez omejitev avtorskih pravic.

Za morebitno objavo se vam najlepše zahvaljujemo!

Več informacij: 01 620 25 22, 05 640 10 50

O projektu Food revolution:

Food Revolution je globalni projekt dobrodelne organizacije Better Food Foundation, namenjen osveščanju zdravega prehranjevanja, spodbujanju uporabe lokalno pridelanih živil in razvijanju kuharskih sposobnosti ljudi. Poleg tega pa tudi osveščanju o tem, kako zelo pomembno je pravilno prehranjevanje za preprečevanje mnogih sodobnih bolezni.

Prvi Food Revolution Day je potekal leta 2012, ko je bilo v 66 državah čez 1000 povezanih dogodkov.

Lani je v okviru globalnega praznovanja Food revolution day v več kot 74 državah potekalo več kot 1260 aktivnosti, seznamu sodelujočih držav pa se je prvič pridružila tudi Slovenija.

Na trgu Leona Štuklja v Mariboru je 17. maja 2013 potekalo pestro dogajanje, osredotočeno na osveščanje ljudi o pomenu zdrave, lokalno pridelane hrane ter možnosti uporabe primarnih živil, na stojnicah pa so se obiskovalci lahko seznanili z različnimi ponudniki ekološko pridelanih živil ter obiskali stojnico za izmenjavo receptov.

v sodelovanju z http://www.izola.eu/

Ker nam ni vseeno!


društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu

www.foodrevolution.si

www.planet-zemlja.org