O-STA

Food Revolution Day 2014, pustil pečat v Izoli

V organizaciji društva Planet Zemlja se je danes v Izoli uspešno zaključil že drugi Food revolution day v Sloveniji. Dogodka se je udeležilo veliko zainteresiranih obiskovalcev, ki so med stojnicami izmenjevali recepte, pridobivali nasvete, okušali hrano in se spoznavali z lokalnimi pridelovalci. Dogodek, katerega vsebina je bila letos posvečena predvsem otrokom, je potekal v sodelovanju s Turističnim združenjem Izola in projektom Kilometer nič.

Na svetovnem spletu se je na Food revolution day - praznik hrane - v živo prenašalo kuhanje za otroke. Izvajal ga je oče tega gibanja Jamie Oliver, pridružilo pa se mu je prek 110.000 ljudi.

Izjave znanih, ki smo jih povzeli v Izoli:

Župan Izole mag. Igor Kolenc pravi, da projekt kot je Kilometer nič, prinašajo Izoli prepoznavnost: "To kar ima Izola je naše bogastvo in moramo ga pravilno predstaviti ljudem," staršem pa sporoča, da je bolje kupovati bolj kakovostno kot pa poceni hrano, saj se bo slaba kakovost poznala tudi na zdravju otrok.

Najboljši Slovenec na sodobnih relijih Andrej Jereb je pozdravil dogodek, saj verjame v zdrav način prehranjevanja. "Mislim, da je to pomembno tako za zdravje kot tudi za razvoj okolja. Usmeritev Slovenije bi morala biti v pridelavi in ponudbi zdrave, lokalno pridelane hrane, s čimer bi pridobila kvalitetne goste." Z nostalgijo se spominja časov in okusov, ko so doma sami pridelovali zelenjavo in sadje. "Veseli me, da se zavest prebuja in vrača, saj imamo v Sloveniji veliko možnosti. Ni potrebno veliko. Zadostuje balkon ali okenska polica, da vzgojimo svoje pridelke. In občutek, da si nekaj pridelal sam, je čudovit!"

Kuharica in pisateljica Emilija Pavlič, ki je na svoji stojnici ponujala sveže pečen kruh, doma pridelano čičeriko, sveže pripravljeno zelenjavo z lastnega vrta pravi, da so sladkarije ukradle otrokom okuse. "Gre za nasilje nad otroki. Tako starši kot tudi kuharji in ravnatelji vrtcev ter šol, bi se morali učiti kuhati - predvsem ekološko. Ne zadostuje, da se kupuje ekološko pridelano hrano, tudi pripraviti jo morate znati tako, da ji ne vzamete vseh hranljivih vsebin. "

Glasbenica in častna članica društva Planet Zemlja Tinkara Kovač, ki se je danes z veseljem vrnila v Izolo, kjer je preživela večino otroštva, je na stojnici Emilije Pavlič okušala grah in se vračala v spomine. "Pomembno ni le kje kupujemo, kdo to prideluje in kje, temveč tudi način priprave, s katerim ohranimo dobre sestavine. Mislim, da imamo vsi še veliko dela na tem področju, veseli pa me, da opažam premike. Vse pogosteje namreč na okenskih policah vidim začimbe," pravi Tinkara in staršem sporoča: "Vzemite si čas za svoje otroke, tudi ko jim kuhate. Ponudite jim najboljše!"

Podžupanja Izole Breda Pečan je povedala, da vso zelenjavo, ki je značilna za Slovensko Istro, vzgaja doma na vrtu. Pri ostalih izdelkih, ki v tem podnebju ne uspevajo pa pravi, da bi bilo za vse najboljše, če bi kupovali hrano iz Evrope. "Na ta način bi podpirali Evropskega kmeta, Evropskega delavca in Evropskega kupca. Človek je zdrav če zdravo je, a tudi če ima delo in dohodke," pravi Pečanova in dodaja: "Biološko čista hrana bi morala biti dostopna vsem. Tudi tistim, ki nimajo veliko denarja!"

Za morebitno objavo se vam najlepše zahvaljujemo!

Fotografije lahko uporabite brez omejitev avtorskih pravic.

O projektu Food revolution:

Food Revolution je globalni projekt dobrodelne organizacije Better Food Foundation, namenjen osveščanju zdravega prehranjevanja, spodbujanju uporabe lokalno pridelanih živil in razvijanju kuharskih sposobnosti ljudi. Poleg tega pa tudi osveščanju o tem, kako zelo pomembno je pravilno prehranjevanje za preprečevanje mnogih sodobnih bolezni.

Prvi Food Revolution Day je potekal leta 2012, ko je bilo v 66 državah čez 1000 povezanih dogodkov.

Lani je v okviru globalnega praznovanja Food revolution day v več kot 74 državah potekalo več kot 1260 aktivnosti, seznamu sodelujočih držav pa se je prvič pridružila tudi Slovenija.

Podatki za letošnje leto bodo znani v naslednjih dneh.

Ker nam ni vseeno!

društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu

www.foodrevolution.si

www.izola.eu

www.planet-zemlja.org