O-STA

Prava pot

Panasonic je v svetu audio in video tehnike med prvimi imeni v svetu. V zadnjem času se preizkuša tudi na področju digitalne fotografije in prvi primerki so sedaj na prodaj tudi v Sloveniji. Kljub temu, da je Panasonic na področju video tehnike eno od najbolj pomembnih imen, se je v svet digitalne fotografije raje spustil z Leico. Njihovi klasični fotoaparati in objektivi so vrhunski, skupaj s Panasonicovimi digitalnimi rešitvami pa dobimo pravo kombinacijo, ki bo prevzela marsikaterega kupca.

Lumix LC 5 boste zlahka prepoznali po velikem ohišju, ki spominja na klasične Leice. Kljub bolj oglatemu videzu niso pozabili na gumirano držalo za lažje rokovanje. Zelo pozitivno preseneti velik LCD zaslon na zadnji strani, ki meri kar 2,5". Za primerjavo, pri ostalih digitalnih fotoaparatih je slednji velikokrat manjši kot 2", včasih le 1,5". Slika na zaslonu je tako zelo pregledna, kar pride še posebno prav pri pregledu slik. Objektiv je primerljiv z 33 do 100mm v primerjavi z klasičnim 35mm fotoaparatom in ima veliko svetlobno moč, saj je zaslonka na širšem delu le f2, pri 100mm pa f2,5. Poleg avtomatskega ostrenja je na voljo tudi ročno in makro način, kjer se lahko objektu približamo na vsega 6cm.

Najvišja ločljivost, ki jo Lumix LC 5 zmore je 2240x1680 pik, na voljo pa so tudi nižje, do 640x480 pik. Fotoaparat lahko zajema tudi video posnetke v ločljivosti 320x240 pik, do 160 sekund naenkrat. Za shranjevanje slik fotoaparat uporablja SD pomnilniške kartice, ki jih odlikuje predvsem majhna velikost. Poleg fotoaparata je priložena kartica z 16Mb pomnilnika, na voljo pa so tudi kartice z 256Mb pomnilnika. Na računalnik ga priklopimo preko USB vrat, kar zagotavlja hiter prenos podatkov.

Rokovanje s fotoaparatom je zelo enostavno. Manj zahtevni bodo uporabljali avtomatski način, kjer fotoaparat naredi vse potrebno, bolj zahtevni uporabniki pa bodo cenili poleg načina prioritete zaslonke in časa tudi ročni način, kjer nastavljamo tako čas kot zaslonko. Možnosti, ki jih fotoaparat ponuja je zelo veliko, kar bodo fotografski navdušenci še posebno cenili. Poleg vgrajene bliskavice lahko priklopimo tudi zunanjo, kar še dodatno razširja možnosti uporabe fotoaparata, česar bodo veseli predvsem v fotografskih studiih.

Lumix LC 5 je fotoaparat, ki vas bo resnično navdušil. Enostavno rokovanje, pregledni menuji in visoka ločljivost in izbira med klasičnim črnim ali srebrnim ohišjem so glavni argumenti, s katerimi prepričuje. Da Leice pri tem niti ne omenjamo.