O-STA

Otroci in mladi bodo ta teden poskušali prepoditi oblake na astronomskem taboru na Rogli

28. 7. 2014

Da lahko otroci in mladi poletne počitnice preživijo na čim bolj zanimiv način, teorijo iz šolskih klopi pa v sproščenem vzdušju in med novimi prijatelji preverijo še v praksi, v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije za njih (v sodelovanju z različnimi partnerji) organiziramo tabore s področja naravoslovja in tehnike. Na ta način udeležencem omogočamo pridobivanje dodatnega znanja in razvijanje lastnih sposobnosti.

Včeraj se je na Rogli zbralo 22 udeležencev Mladinskega astronomskega raziskovalnega tabora Rogla 2014, ki ga organiziramo v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije in Astronomskem društvu Javornik. Vremenska napoved za opazovanje zvezd in preučevanje planetov sicer ni obetajoča, vendar so udeleženci prepričani, da jim bo kakšna noč le naklonjena. So pa mentorji prav zaradi slabe napovedi pripravili veliko drugih aktivnosti, ki se nanašajo na astronomijo in z njo povezanimi vedami, tako da bo teden na Rogli zagotovo kakovostno preživet. Za popestritev pa bomo poskrbeli še s skokom v bazen, vožnjo po poletnem sankališču ter različnimi športnimi in družabnimi igrami.

To je že enajsti tabor, ki smo ga za otroke in mlade v Zvezi za tehnično kulturo Slovenije organiziral v letošnjem letu. Še štirje sledijo v drugi polovici avgusta. Seznam vseh taborov, ki so že potekali v letošnjem poletju oziroma še bodo, in dodatne informacije lahko dobite na spletni strani http://tabori.zotks.si oziroma nam pišite na tabori@zotks.si. Lahko nas tudi pokličete od ponedeljka do petka med 9. in 15. uro na 01 25 13 727.

Mladinski raziskovalni tabori in ustvarjalne poletne šole, ki jih v ZOTKS organiziramo že od leta 1967 so namenjeni vsem otrokom in mladim, ki hočejo več, kot jim ponujajo šolske klopi; še posebej tistim, ki so bili na šolskih tekmovanjih iz znanja med boljšimi, ter tistim, ki so se tudi že dokazali na področju raziskovalnega dela. Na poletnih aktivnostih udeleženci ne počivajo, saj so dnevi zapolnjeni z ustvarjalnimi in raziskovalnimi dejavnostmi. V družbi sovrstnikov se tako spoznavajo z novimi temami, raziskujejo okolico ali pa ustvarjajo lastni izdelek.

Program ZOTKS sofinancirajo: Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Urad Republike Slovenije za mladino ter drugi. Tabore in poletne šole organiziramo v sodelovanju z različnimi partnerji.