O-STA

Evropski teden mobilnosti

Od 16. do 22. septembra poteka vsako leto Evropski teden mobilnosti. Letos pod sloganom "Naše ulice, naše odločitve".

Na tisoče evropskih mest je tudi letos povezanih v prizadevanjih za človeku bolj prijazne načine mobilnosti. Večino preteklega stoletja smo v Evropi urbana območja načrtovali tako, da so bila kar najbolj prijazna avtomobilom. Mislili smo, da s tem omogočamo večjo mobilnost ter hitrejša in udobnejša potovanja. V resnici pa smo ustvarjali prometne zastoje, povzročali onesnaženost zraka in veliko hrupa, mesta pa so postala za bivanje vse manj prijetna in manj zdrava.

Letošnji slogan nas želi spodbuditi, da lahko sami oblikujemo takšna mesta, v kakršnih si želimo živeti, in jih preuredimo tako, da na prvem mestu ne bodo avtomobili, temveč ljudje. Med 16. in 22. septembrom se bodo tem prizadevanjem pridružile številne slovenske občine, ki bodo pripravile vrsto zanimivih aktivnosti in javnih prireditev, nekatere pa bodo tudi trajno uvedle ali vsaj preizkusile nove prometne ureditve.

Evropski dan brez avtomobila (22. septrember) je bil prvič organiziran v Franciji leta 1998, zamišljen pa je bil kot priložnost, s katero lahko mesta pokažejo svoja prizadevanja za varstvo okolja. Vsak 22. september lahko lokalne skupnosti predstavijo svoja mestna središča v drugačni luči in izvedejo ključne dejavnosti, namenjene omejevanju avtomobilskega prometa na določenih območjih, spodbujanju uporabe trajnostnih oblik prevoza in ozaveščanju prebivalcev o vplivih njihove izbire potovalnega načina.

Z leti je dan brez avtomobila prerasel v Evropski teden mobilnosti. Ta vsako leto ponudi mestom ter tudi združenjem in organizacijam prostor za promocijo pobud za trajnostno mobilnost v mestih ter za dvig ozaveščenosti prebivalcev. Zavzete lokalne skupnosti lahko ta čas izkoristijo za vzpostavitev partnerstev z zainteresiranimi skupinami, za sodelovanje in povezovanje med mesti ter uvedbo novih dolgoročnejših politik in trajnih ukrepov glede mobilnosti.

Vit in spletna stran Ministrstva: http://www.tedenmobilnosti.si/2014/.

Spletna stran Evropski komisije: http://www.mobilityweek.eu/.

Program Mestne občine Maribor, si lahko snamete na sledeči povezavi: http://okolje.maribor.si:81/okolje/okoljski-dnevi/evropski-teden-mobilnosti/.