O-STA

Axel Hummel postal predsednik uprave Sberbank Europe

Po odstopu Marka Arnolda je mesto predsednika uprave Sberbank Europe AG zasedel Axel Hummel. Imenovanje je začelo veljati 22. oktobra 2014, in sicer po predhodni pridobitvi soglasja regulatornega organa.

Axel Hummel, prej predsednik uprave Sberbank Madžarska, je nasledil Marka Arnolda, ki je z mesta predsednika uprave Sberbank Europe AG odstopil, ker se je odločil, da se vrne v Veliko Britanijo in stopi novim izzivom naproti.

Pred zaposlitvijo v Sberbank Madžarska je bil Axel Hummel med letoma 2006 in 2012 predsednik današnje Sberbank Srbija. Od leta 2004 do 2005 je služboval v Romuniji, najprej kot generalni direktor ProCredit Bank Romunija, nato kot predsednik Libra Bank Romunija. Axel Hummel je bil zaposlen tudi v Commerzbank, KPMG in Citibank v Nemčiji. Na Univerzi v Bayreuthu je diplomiral iz bančniškega, finančnega in industrijskega menedžmenta.

Sergey Gorkov, namestnik predsednika uprave Sberbank Rusija, je komentiral: "Z mednarodnimi izkušnjami in izkušnjami na področju bančništva bo Axel pomagal Sberbank na poti do utrditve svojega položaja na evropskih trgih. Ker je vodil Sberbank na Madžarskem, je prehod na mesto predsednika uprave Sberbank Europe za Axla povsem naraven korak in veselimo se njegovega vodenja. Nadzorni svet Sberbank Europe se zahvaljuje Marku Arnoldu za pomembno vlogo, ki jo je odigral pri uvajanju nove strategije in pomembnih sprememb v Sberbank Europe, in mu želi veliko uspeha tako na zasebnem kot na poklicnem področju."

Sberbank d.d.

Sberbank banka d. d. se na slovenskem bančnem trgu med 17 bankami uvršča po bilančni vsoti na 10. mesto in na 3. mesto po pregledu letnih poslovnih rezultatov pred davki (na dan 31. decembra 2013). Od 15. februarja 2012 je članica bančne skupine Sberbank. Mednarodna mreža nam omogoča zagotavljanje finančne podpore svojim strankam ne samo v Sloveniji, kjer smo prisotni z 12 poslovalnicami v 8 slovenskih mestih, ampak tudi pri poslovanju v tujini. Na 31. december 2013 je bilančna vsota banke znašala več kot 1,478 milijarde EUR, kapitalska ustreznost pa je bila16,45 %, kar kaže na visoko raven varnosti in stabilnosti banke.

Spletna stran: www.sberbank.si

Skupina Sberbank Europe

Skupina Sberbank Europe (Sberbank Europe AG) s sedežem na Dunaju v Avstriji je bančna skupina v 100-odstotni lasti Sberbank Russia. Sberbank Europe je prisotna v desetih državah Evrope: v Avstriji, Bosni in Hercegovini, na Hrvaškem, Češkem, Madžarskem, Slovaškem, v Sloveniji, Srbiji, Ukrajini in Nemčiji. Skupina obsega 282 poslovalnic in zaposluje 4.962 oseb (na dan 30. 6. 2014).

Spletna stran: www.sberbank.at

Skupina Sberbank

Sberbank Rusija je največja banka v Rusiji in vodilna globalna finančna institucija. Sberbank upravlja skoraj tretjino vseh sredstev v ruskem bančnem sektorju, je ključni posojilodajalec nacionalnega gospodarstva in ima največji zbrani delež depozitov v Rusiji. Ustanovila jo je ruska centralna banka, ki s 50-odstotnim deležem plus eno delnico ostaja največji delničar banke. Preostanek delničarjev predstavljajo ruska in mednarodna podjetja in individualni vlagatelji. Sberbank zaupa prek 110 milijonov individualnih in 1 milijon korporativnih strank v 22 državah. Ima prek 18.000 poslovalnic, ki predstavljajo največjo mrežo poslovalnic v Rusiji, na mednarodnem področju pa deluje v Veliki Britaniji, ZDA, državah SND, Srednji in Vzhodni Evropi, Turčiji in drugih državah. Banka ima splošno bančno licenco št. 1481, ki jo je izdala Centralna banka Ruske federacije.

Revija The Banker je leta 2012 banki Sberbank podelila naziv 'banka leta', revija Euromoney pa jo je leta 2013 razglasila za 'najboljšo banko na področju Srednje in Vzhodne Evrope ter Rusije'.

Spletna stran: www.sberbank.ru

Kontaktna oseba

LEON ŠIKOVEC

Tel.: 01/ 53 07 606

Elektronski naslov: leon.sikovec@sberbank.si

ali modra številka: 080 22 65

Spletna povezava: www.sberbank.si