O-STA

DRUŽENJE Z DELFINI

(Ljubljana, 10.11.2014) - V petek se je na Srednji gradbeni, geodetski in okoljevarstveni šoli v Ljubljani, odvijalo predavanje "Ohranimo delfine v Slovenskem morju", ki ga v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, izvaja društvo Morigenos - slovensko društvo za morske sesalce. Tako se je 40 dijakov prvih in drugih letnikov te šole, ki se izobražujejo za bodoče okoljevarstvene tehnike, spoznali z življenjem delfinov, ki živijo v slovenskem morju - z ranljivo vrsto velike pliskavke, ki pa je verjetno tudi najbolje raziskana vrsta kitov.

Delfini namreč spadajo med kite in naše morje bolj ali manj redno uporablja okoli 70 velikih pliskavk, ki pa so tudi edina stalna vrsta kitov v severnem Jadranu, kjer se prehranjujejo, družijo, počivajo in vzgajajo mladiče.

Po oceni mentorice projekta na šoli, so mladi skozi predavanje izvedeli veliko uporabnih informacij, ki jih bodo lahko s pridom uporabili pri svojem delu za in izven šole, znanje pa bodo prenesli tudi na druge, ki predavanju niso uspeli prisluhniti.

Ohranimo delfine v Slovenskem morju je projekt, katerega cilj je podučiti se o biologiji in ekologiji morskih sesalcev, se seznaniti z dejstvom, da delfini živijo tudi v slovenskem morju in spoznati delo raziskovalcev delfinov.

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval jutri, 11. novembra v Vrtcu Mengeš-enota Gobica, kjer bodo 3 in 4 leta stari varovanci enote, pekli kruh tako, kot so to počeli včasih...

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

Fotografijo lahko uporabite brez omejitev avtorskih pravic.

Www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 300 zavodov, naziv pa jih je doslej pridobilo prek 220. Zabeležili smo prek 45.000 sodelujočih otrok in mentorjev iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Kot vsa leta doslej, so tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, podjetij skupine Pivovarna Laško (strokovnjaki področja proizvodnje in embaliranja vod), društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos z nami sodelovali tudi znanstveniki Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjaki društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce in podjetja za aplikativno ekologijo Limnos (strokovnjaki s področja znanja o sožitju z naravo naših prednikov).

--
www.planet-zemlja.org
www.eko-generacija.org
Ker nam ni vseeno!