O-STA

Kickboxing - Uspešen reprezentančni test na 31. Slovenia Open

Minulo soboto je v Zagorju, na že 31. odprtem prvenstvu Slovenije v kickboxingu, sodelovalo 552 borcev in bork iz 9 držav in 66 klubov, ki so pomerili v disciplinah pointfighting, light-contact in kick-light. Prisotni so bili priča številnimi atraktivnimi borbami in potrditvi pripravljenost slovenske kickboxing reprezentance na evropsko prvenstvo, ki bo na sporedu že prihodnji teden v našem Mariboru.

Turnir, ki velja za najstarejšega v Evropi, ob podpori Kickboxing zveze Slovenije prireja domači klub Pon do Kwan Zagorje. "Leta 1982 smo imeli 36 tekmovalcev in to je bil takrat največji turnir v Jugoslaviji," se spominja alfa in omega slovenskega Pon do Kwana Alojz Miklavčič, ki se z letošnjim letom poslavlja od organizacijskih aktivnosti turnirja, a ob tem turnir predaja v dobre roke, "moji učenci in sedanji trenerji so prišli do tiste stopnje, ko lahko samostojno delajo naprej."

Slovenia Open od takrat vseskozi raste, lani so že presegli tudi magično mejo 600 prijav. Organizatorji so letos na račun bližnjega članskega evropskega prvenstva na račun izogibanja morebitnih poškodb zabeležili nekoliko manj prijav v članskih kategorijah. "A se je za naše najboljše tekmovalce, ki so bili prisotni na tekmovanju, na koncu vseeno dobro izšlo, brez večjih poškodb," z veseljem ugotavlja predsednik Kickboxing zveze Slovenije in vodja reprezentance Vladimir Sitar. "Turnir je ponovno upravičil sloves največjega in najkvalitetnejšega v tem delu Evrope in to je to kar potrebujem za prepoznavnost kickboxinga kot športne panoge pri nas in v svetu."

Prvi imeni turnirja sta bili Ana Znaor in domačin Tilen Zajc. Hrvatica je bila v svoji kategoriji nad 65 kilogramov najprej suvereno boljša od konkurence v light-contactu, kasneje v finalu discipline pointfighting izgubila proti Čehinji Katerini Gallusovi in na koncu, v odprti kategoriji, v ponovitvi tega finala Čehinjo prepričljivo premagala.

Tudi Zajc, sicer član izlaškega Pon do Kwan, je najprej slavil v svoji kategoriji pointfightinga do 74 kilogramov, nato pa s tremi zmagami nad pripadniki slovite madžarske šole Kiraly tlakoval še pot do najboljšega borca turnirja v odprti kategoriji. "Turnirja sem se udeležil bolj za trening, glede na to, da me že čez en teden čaka evropsko prvenstvo. Mislim pa, da sem se dokaj dobro boril, na srečo brez večjih poškodb, tako da smo dobro pripravljeni na prihajajoči izziv," pravi Tilen, ki bo tudi v Mariboru eno od najvidnejših imen slovenske reprezentance, "štartamo vedno visoko!"

"Tilen je ponovno dokazal, da sodi v sam evropski in svetovni vrh ter da, če ne bo kakšnih poškodb, lahko resno računamo naj kot nosilca ene izmed medalj na bližnjem evropskem prvenstvu," ugotavlja selektor slovenske reprezentance v kickboxingu Bojan Korošec in dodaja, da je bilo prvenstvo dobrodošel test pripravljenost naših reprezentantov, saj je mnogim dalo podlago za ustrezne tehnične in taktične popravke pred vrhuncem letošnje tekmovalne sezone.