O-STA

Obvestilo za javnost: Obisk predstavnikov Vlade RS v Beli krajini

Danes sta se na delovnem obisku v Beli krajini mudila državna sekretarja v kabinetu predsednika Vlade RS gospod Tadej Slapnik in gospod Franci Povše s sodelavko pristojno za področje lokalne samouprave, gospo Mojco Stropnik. Na Občini Črnomelj so se z njimi sestali županja občine Črnomelj Mojca Čemas Stjepanovič, županja občine Semič Polona Kambič in župan občine Metlika Darko Zevnik, ki so izpostavili najbolj prečo tematiko v razmerju do dela Vlade RS in ministrstev, s katero se ta hip v Beli krajini srečujmo.

Najdlje je beseda tekla o projektu Tretja razvojna os, predvsem v delu, ki se nanaša na predor pod Gorjanci, ki je za Belo krajino prioriteta, in ni uvrščen v operativni program za obdobje 2014-2020.

Opozorili so na zaostanek, pomanjkljivosti in težave pri izvajanje programa Pokolpje 2016 in izpostavili tudi, da je iz leta 2016, ko se obstoječi program izteče, nujno program podaljšati vsaj na obdobje do leta 2018.

Opozorili so še na težave s cestno infrastrukturo, omejitev prometa na mejnem prehodu Vinica in izpostavili gradnjo širokopasovnega omrežja v občinah Metlika in Črnomelj. Pogovor je tekel tudi o pripravi in prijavi ter financiranju projektov belokranjskih občin v novi finančni perspektivi 2014-2020 ter o socialnem podjetništvu.

Izpostavljena je bila tematika prenosa državnega premoženja na občine, s strani občine Črnomelj, predvsem infrastrukture v TRIS Kanižarica, županja Črnomlja in župan Metlike pa sta izrazila ogorčenje zaradi ta trenutek zelo aktualno problematike, da Ministrstvo za šolstvo ukinjanja programa Srednje šole Metlika in Dijaškega doma Črnomelj.