O-STA

NA JESENICE KRUH, V RADOVLJICO KARAVANA

(27. januar 2015) Danes bo v Jeseniškem vrtcu zadišalo po sveže pečenem kruhu, OŠ A. Linharta Radovljica pa bo obiskala KARAVANA VARNE KEMIJE. Gre za projekta, ki ju društvo Planet Zemlja izvaja že od leta 2010, z njima pa potuje po VIZ in VZZ širom države z namenom osveščanja o poteh do boljše kvalitete bivanja ter zdravja.

Projekt OD ZRNA DO KRUHA s proizvodi linije Natura podpira podjetje Žito, in tako bo danes 13 zaposlenih v vrtcu Jesenice prvič peklo kruhke brez glutena. Iz njihove kuhinje pa bo tokrat zadišalo tudi po piri, ajdi in rožiču. Delavnica se bo začela ob 16. uri.

Projekt KARAVANA VARNE KEMIJE bo v Radovljico pripeljala nekaj novega znanja s področja kemikalij, varne rabe le-teh in alternativah, ki jih narava ponuja. Tako bodo zaposleni v tej šoli ob 18. uri spremljali izvajanje Tatjane Kruder, dolgoletne raziskovalke tega področja, sicer pa univ.dipl.inž. živilske tehnologije, sodne izvedenke in cenilke za živilstvo na Ministrstvu za pravosodje in ocenjevalke senzorične kakovosti mesa in mesnih izdelkov.

Oba projekta predstavljata dva od 17-ih, sodelujočih v vseslovenskem natečaju Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2014/15, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že od leta 2010, v njem pa je doslej sodelovalo že prek 300 zavodov, tem pa se je letos pridružilo 69 novih zavodov VIZ in 83 enot zavodov VVZ.

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval v četrtek, 29.1.2015 na OŠ Trzin, kjer se bodo prvošolčki in njihove učiteljice preizkušali v znanju peke kruha.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

Www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 450 zavodov, naziv pa jih je doslej pridobilo prek 220. Zabeležili smo prek 45.000 sodelujočih otrok in mentorjev iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Kot vsa leta doslej, so tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, podjetij skupine Pivovarna Laško (strokovnjaki področja proizvodnje in embaliranja vod), društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos z nami sodelovali tudi znanstveniki Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjaki društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce in podjetja za aplikativno ekologijo Limnos (strokovnjaki s področja znanja o sožitju z naravo naših prednikov).