O-STA

Švicarsko-slovenska naveza

Hocoma stopa v strateško partnerstvo s podjetjem XLAB

Volketswil, Švica, 4. februar 2015. Hocoma, eno izmed vodilnih svetovnih podjetij v razvoju rehabilitacijskih robotov in terapevtskih pripomočkov na osnovi senzorjev, je naznanilo partnerstvo s slovenskim visokotehnološkim podjetjem XLAB. Pilotna faza se je začela poleti 2014, danes pa je ekipa uspešno integrirana v Hocomin razvojni proces. Strateško izbiro podjetja XLAB za razvoj programske opreme v Hocomi vidijo kot dolgoročno investicijo, saj zmanjšuje tveganja v času finančne in politične nestabilosti.

Inovativna terapevtska igralna tehnologija Valedo®

Švicarsko medicinsko tehnološko podjetje, ki je leta 2013 v Sloveniji odprlo svojo podružnico, si je ime ustvarilo z znanjem in izkušnjami pri razvoju in uporabi virtualnega okolja za nevrološko rehabilitacijo, ki uporabnika motivira in po korakih vodi skozi terapevtsko vadbo. V sodelovanju s kliničnimi strokovnjaki razvijajo vedno nove igralne tehnologije, ki leto za letom pomagajo bolnikom po vsem svetu ohranjati motivacijo pri procesu okrevanja, kot je npr. nosljivi medicinski pripomoček za krepitev mišic spodnjega dela hrbta Valedo®.

Regionalna porazdelitev zmanjšuje valutna tveganja

Pri razvoju programske opreme in novih tehnologij tesno sodelujejo oddelki znotraj skupine Hocoma, ki jih koordinirajo iz sedeža v Švici. Glede na trenutno nestanovitnost finančnega trga in izjemno močen švicarski frank se je Hocoma odločila za porazdelitev stroškov v različne valute in širšo regionalno zastopanost.

XLAB kot prilagodljiv partner pri razvoju programske opreme

Po nekaj uspešno izvedenih skupnih projektih je Hocoma izbrala podjetje XLAB za strateškega partnerja. Trenutno pri razvoju aplikacije sodeluje manjša ekipa XLABovih strokovnjakov, ki je v celoti integrirana v Hocomin razvojni proces. Glede na predvideni obseg dela je pričakovati, da se kmalu pridružijo novi strokovnjaki s specifičnimi znanji.

Thomas Künzli, vodja razvoja v Hocomi, je s strateško odločitvijo zadovoljen: "Kot podjetje moramo biti pripravljeni na prihodnost. Zaradi političnih in gospodarskih nihanj se lahko zgodi, da rast podjetja na sedežu v Švici ne bo šla tako strmo navzgor kot v preteklosti. Zato potrebujemo strateške partnerje, strokovnjake za specifična področja, ki so pripravljeni dinamično rasti skupaj z nami. Tako pomagajo zmanjšati tveganja."

Podjetju XLAB partnerstvo s Hocomo predstavlja odlično priložnost za sodelovanje z domenskimi strokovnjaki pri razvoju inovativnih tehnologij in možnost uporabe v okviru raziskovalnih projektov pridobljenega znanja. "Sodelovanje pri več evropskih projektih, delo v izrednih mednarodnih skupinah, prinaša konkurečno prednost, predvsem pa smo se naučili, da inovativnost ne pozna meja. Zato vedno iščemo nove ideje, projekte in partnerje, kot je Hocoma. Odločitev za sodelovanje se je izkazala za koristno za obe strani in je privedla do izdelka, ki ga vsi radi uporabljamo - Valedo", pravi direktor podjetja XLAB, dr. Gregor Pipan.