O-STA

Mladi Slovenci odlični na evropskem pokalu v kickboxingu

Slovenski borci in borke se iz evropskega pokala v kicboxingu, ki se je minuli vikend odvil v hrvaškem Karlovcu, vračajo s petnajstimi zlatimi kolajnami. Mladinec Jure Smole prejel tudi prestižni naziv najboljšega borca v disciplini low kick.

V soboto so se na tatamije evropskega pokala v Karlovcu, v izjemno močni konkurenci 1444 borcev in bork iz 147 klubov in 22 držav, kot prvi podali naši najmlajši in potrdili kvaliteto podmladka v vrstah Kickboxing zveze Slovenije. V pointfightingu je med deklicami kategorije nad 32 kg turnirsko zmago slavila Tyra Barada (Keter Hwarang), med mlajšimi kadetinjami do 42 kg aktualna svetovna prvakinja Lara Vuzem Vajda (KBV Ptuj) in med starejšimi kadetinjami do 60 kg Tina Baloh (Pon Do Kwan Zagorje).

Tina po težki lanski sezoni, ki so jo zaznamovale težave s poškodbo, z novim letom kaže izvrstno formo. "Bila je odlična," pove njen klubski trener Primož Bračič, "s tremi gladkimi zmagami, brez oddane točke, se je z lahkoto prebila v finale, kjer je z 9:3 suvereno opravila z madžarsko nasprotnico."

14-letna Tina Baloh se je pomerila tudi z mladinsko konkurenco, kjer se je ponovno z lahkoto prebila v finale in tam v tesnem obračunu klonila proti madžarski tekmovalki Dorini Szabo, eni najboljših bork v mladinski konkurenci na svetu. Na račun teh predstav si je Tina prislužila tudi povabilo znamenite madžarske ekipe Kiraly Team in tako tekmovanje sklenila še s srebrom v ekipnem tekmovanju.

O tem, kako močan podmladek imamo Slovenci v disciplini light contact, pričajo prva mesta starejših kadetov Janina Žnuderla v kategoriji do 47 kg in Alena Preložnika v kategoriji do 52 kg, oba Keter Hwarang, mladincev Urha Černivška (TKD SUN Braslovče) v kategoriji do 63 kg in Žana Tomažiča (KBV Ormož) v kategoriji do 69 kg ter mladink Urške Gazvoda v kategoriji do 60 kg in Teje Toplak v kategoriji do 65 kg (obe Keter Hwarang). Med člani je v kategoriji do 69 kg turnirsko zmago slavil na lanskem mariborskem evropskem prvenstvu srebrn Nejc Gazvoda (Keter Hwarang), med veterani nad 74 kg pa član murskosoboškega Power Kicka Giuseppe Caruso.

V nedeljo sta turnirsko zmago v tatami disciplini kick light z najvišje stopničke slavila Timi Pungaršek (KBV Ptuj) med mladinci do 69 kg in Aleša Bagari (Keter Hwarang) med članicami nad 70 kg, v ring disciplini low kick pa sta si končno zmagoslavje priborila mladinca Mitja Radej (KTB Krško) v kategoriji do 67 kg, v konkurenci do 75 kg pa Jure Smole (Yaksha Combat Team Vogrsko), ki je prejel tudi posebno priznanje za najboljšega borca v mladinski konkurenci.

Ker organizator ni razpisal tekmovanja v Juretovi matični disciplini K-1r, kjer je bil na zadnjem mladinskem svetovnem prvenstvu bronast, se ga je bil primoran udeležiti v low kicku. "Prav zato sva se evropskega pokala udeležila brez vsakršnih pričakovanj," pojasnjuje Juretov starejši brat Grega, ki ga je na turnirju spremljal kot trener. "Jure je že prvo borbo zmagal s soglasno sodniško odločitvijo, polfinalno borbo s KO v prvi rundi in ko mu je v finalu nasproti stal domačin sva vedela, da bo tudi tukaj treba biti občutno boljši nasprotnik. Jure je tudi to borbo dobil v dominantnem slogu, presežek vsega pa je bil še naslov najboljšega borca turnirja v low kicku." Jure Smole, ki ga letos jeseni čaka prehod v članske vrste, kljub temu uspehu ostaja zvest K-1r. "Tam je še boljši," zagotavlja Grega, "saj lahko izkorišča svoje udarce s koleni in tehniko v klinču!"