O-STA

Mednarodni dan evropske številke za klic v sili 112

Danes obeležujemo evropski dan enotne številke za klic v sili 112. Klic na 112 omogoča neposredno zvezo z reševalnimi službami, katerim preko enotne številke sporočimo, da smo v nesreči ali povečani nevarnosti oziroma smo priča taki situaciji.

Za uvedbo enotne evropske številke za klic v sili so se ministri držav članic EU odločili že leta 1991, v začetku novega tisočletja pa je Evropska unija podrobneje določila njeno delovanje in storitve. Enotna evropska številka za klic v sili 112 je danes skupna vsem 28 državam članicam Evropske unije in se uporablja za brezplačen dostop do vseh reševalnih služb tudi v večini drugih evropskih držav, med drugim v nekdanji jugoslovanski republiki Makedoniji, na Kosovu in na posameznih območjih Rusije.

Slovenija je enotno evropsko številko za klic v sili 112 uvedla med prvimi, že leta 1997. Danes je klic nanjo na območju Slovenije, kot tudi v ostalih državah EU, mogoč tudi v angleškem jeziku. Regijski centri na območju italijanske in madžarske manjšine omogočajo klic v jeziku manjšine. Sistem je prilagojen tudi gluhim in naglušnim, saj omogoča besedilni 112 klic preko sms-a.

Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji in Rdeči križ Slovenije, Območno združenje Ljubljana, ob tej priložnosti organizirata brezplačne delavnice, na katerih bomo osvežili poznavanje temeljnih postopkov oživljanja. Opozorili bodo tudi na pomen številke 112, ki jo lahko pokličete v vseh državah Evropske unije. Obiskovalci se bodo lahko ustavili tudi pri informacijski stojnici, zavrteli kolo sreče in si s pravilnim odgovorom prislužili praktično nagrado. Prijaviti se je možno še za delavnici ob 14. ali 16. uri, prijave sprejemajo na elektronskem naslovu info@hisaEU.si.

V vseh 13 regijskih centrih za obveščanje, ki v Sloveniji sprejemajo klice na pomoč, je danes dan odprtih vrat; med 9. in 14. uro. Dan odprtih vrat je namenjen vsem, ki želijo videti, kdo bi sprejel njihov klic na pomoč.

Uprava RS za zaščito in reševanje: http://www.sos112.si/slo/page.php?src=ks1.htm

Spletna stran Tvoja Evropa: http://europa.eu/youreurope/citizens/travel/safety/emergency/index_sl.htm

Portal Europa: https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/about-112 (ang.)

Otroški kotiček: https://ec.europa.eu/digital-agenda/en/kids-corner (ang.)

Objavo je pripravila informacijska točka Evropske unije Europe Direct Maribor, ki deluje v okviru Zavoda PIP: http://www.evropejec.si/.