O-STA

Energetsko učinkoviti učenci in dijaki

(Kranj in Trzin, 16. in 17.2.2015) - Danes se je na Šolskem centru SESGŠ Kranj prek 170 dijakov različnih izobraževalnih smeri, udeležilo predavanja o energetski učinkovitosti, ki ga bo jutri ob 11. uri gostila tudi Osnovna šola Trzin. Projekt Energetsko učinkovita soseska junior, ki ga že od šolskega leta 2011/12 v okviru vseslovenskega natečaja Planetu Zemlja prijazna šola, izvajajo strokovnjaki Gradbenega instituta ZRMK, je različica evropskega projekta Energy Neighborhood. Tega je izvajalec priredil za šole in ga sedaj uspešno širi med mladimi v okviru natečaja, ki ga od leta 2010 izvaja društvo Planet Zemlja.

Gre za projekt, ki uči varne in varčne rabe energije, obenem pa omogoča vpogled v spoznavanje strukture rabe energije, učenje prilagajanja z uporabo obnovljivih virov energije in predstavitvi oblike varčevanja energije. Mladi lahko s pomočjo pridobljenega znanja zmanjšajo svoj ogljični odtis in pomagajo staršem prihraniti nekaj denarja. V teh časih, je slednje lahko še kako dobrodošlo tako doma, kot tudi na šolah.

Ste vedeli, da je priporočljivo enkratno kratkotrajno naravno prezračevanje prostorov za zadosten učinek v času zime (december, januar, februar) med 4 in 6 minut, medtem ko je v poletnih mesecih (junij, julij, avgust) ta čas podaljšan tudi do 30 minut? Kaj pa, da je lahko vaš povprečni prihranek za strošek energije 40 € na leto, če boste aparate v gospodinjstvu izklapljali in ne puščali v stanju pripravljenosti?

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval 18. februarja ob 12. uri na Osnovni šoli Matije Čopa Kranj, kjer bodo učenci 7. razredov izvajali projekt Plastenkina zgodba.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

Www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!


O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 300 zavodov, naziv pa jih je doslej pridobilo prek 220. Zabeležili smo prek 45.000 sodelujočih otrok in mentorjev iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Kot vsa leta doslej, so tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, podjetij skupine Pivovarna Laško (strokovnjaki področja proizvodnje in embaliranja vod), društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos z nami sodelovali tudi znanstveniki Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjaki društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce in podjetja za aplikativno ekologijo Limnos (strokovnjaki s področja znanja o sožitju z naravo naših prednikov).