O-STA

ZELENO PERO 2015 - Bronasta priznanja

ZELENO PERO - šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo SVETLOBE in z njo povezanih tehnologij, je prineslo izbor zmagovalnih prispevkov

Na slovenskih osnovnih in srednjih šolah, je v sredo, 4.2.2015 poteklo že drugo tekmovanje v pisanju novinarskih prispevkov ZELENO PERO. Tokrat so mladi eko novinarji pisali na temo SVETLOBE in z njo povezanimi tehnologijami, ki jo je OZN razglasila za leto 2015. Gre za edino tovrstno tekmovanje v Sloveniji, ki ga od lani organizira društvo Planet Zemlja, nanj pa se je odzvalo 15 zavodov oziroma 193 učencev in dijakov.

Prvi del tekmovanja je prinesel 72 bronastih priznanj, 52 tekmovalcev pa je doseglo rezultat, s katerim so se uvrstili na državno tekmovanje. To bo potekalo 18. marca, razglasitev zmagovalcev pa bo potekala na svetovni dan zemlje, 22.4.2015 na Gospodarskem razstavišču Ljubljana. Prispevki bodo po zaključku tekmovanja objavljeni na straneh elektronskega medija mladih eko novinarjev www.eko-generacija.org.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

O projektu ZELENO PERO:

S projektom želi društvo Planet Zemlja mlade spodbuditi k aktivnemu raziskovanju lokalnega okolja in seznanjanju z okoljsko problematiko ter s tem spodbuditi zavest, da lahko tudi sami sodelujejo pri pozitivnih spremembah v svojem kraju.

Cilji tekmovanja so predvsem širjenje in poglabljanje znanja iz okoljevarstva, ekologije in načel trajnostnega razvoja, informiranje in osveščanje o pomenu razumevanja narave, njenih procesov ter zakonitosti, varovanju narave in lokalnih okoljskih težavah ter popularizacija trajnostnega odnosa do okolja.

V začetku februarja 2014 je na 23 slovenskih šolah potekalo prvo šolsko tekmovanje v pripravi novinarskega prispevka na temo ohranjanja narave in varovanja okolja. Na tekmovanje se je prijavilo 367 dijakov in učencev. Tematika tekmovanja v letu 2014 ni bila določena, tekmovali pa so lahko učenci druge in tretje triade ter srednješolci.

V letu 2015 se je na tekmovanje prijavilo 15 šol, za Zeleno pero pa se bo potegovalo 193 mladih. V tem letu se lahko tekmovanja udeležijo učenci zadnje triade osnovnih šol ter dijaki srednjih šol.