O-STA

EKOREMEDIACIJA V ŠEMPETRU PRI GORICI

Jutri bodo na Biotehnični šoli v Šempetru pri Gorici, mladi naravovarstveni tehniki izdelovali rastlinsko čistilno napravo. Pri tem jih bodo vodili strokovnjaki podjetja Limnos, kjer v okviru projekta EKOREMEDIACIJA širijo znanja, ki so jih imeli naši predniki, ko so še živeli v sožitju z naravo. Projekt je v vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola, letos vključilo društvo Planet Zemlja, organizator natečaja, ki poteka že od leta 2010.

Osnovni namen ekoremediacij je trajnostno upravljanje z naravnimi viri (voda, zrak, tla) ter celostno gospodarjenje z vodnimi in kopenskimi ekosistemi. V Sloveniji je to aktualna tema, saj imamo 6000 naselij, manj kot polovica pa jih je opremljena z javnim kanalizacijskim sistemom. Kot alternativa dolgim in razvejanim javnim kanalizacijskim sistemom se pojavljajo male komunalne čistilne naprave, med katerimi so kljub pomanjkanju certifikata dokazano najbolj učinkovite rastlinske čistilne naprave (RČN).

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval 19. februarja ob 9. uri v Vrtcu Mengeš, kjer bodo otroci iz skupine Navihančki, stari med 5 in 6 let, mesili testo za calzone v okviru projekta FOOD REVOLUTION.

Za morebitne objave se vam zahvaljujemo.

www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

FB: Društvo Planet Zemlja

Ker nam ni vseeno!

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 300 zavodov, naziv pa jih je doslej pridobilo prek 220. Zabeležili smo prek 45.000 sodelujočih otrok in mentorjev iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Kot vsa leta doslej, so tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov Agencije RS za okolje, Kajakaške Zveze Slovenije, podjetij skupine Pivovarna Laško (strokovnjaki področja proizvodnje in embaliranja vod), društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, Zavoda Tovarna trajnostnega turizma GoodPlace, svetovnega gibanja Food Revolution, bodo letos z nami sodelovali tudi znanstveniki Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjaki društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce in podjetja za aplikativno ekologijo Limnos (strokovnjaki s področja znanja o sožitju z naravo naših prednikov).