O-STA

Perutnina Ptuj je že tretjič prejela odličje nosilec kakovosti 2001

"Glede na izjemno ostro konkurenco slovenske živilskopredelovalne industrije in tudi že prisotnost tujih mesnopredelovalnih podjetij na ocenjevanju, je naziv nosilec kakovosti za Perutnino Ptuj, najprej veliko priznanje, obenem pa tudi potrditev obveze, da bomo še naprej skrbeli za viskokokakovostno in zdravo hrano perutninskega izvora," je svoj nagovor predstavnikom medijev na sprejemu ob razglasitvi Perutnine Ptuj za nosilca kakovosti 2001, začel njen predsednik uprave in generalni direktor, dr. Roman Glaser.

Po letu 1997, ko je Perutnina Ptuj na osnovi radgonskega ocenjevanja mesa in mesnih izdelkov pred tradicionalnim kmetijskoživilskim sejmom, prvič prejela naziv nosilec kakovosti, je tokrat to visoko odličje prejela že tretjič. V letu 1999 si ga je delila z MIPom iz Nove Gorice, vmes pa je za večkratno nadpovprečno kakovost bila še šampion kakovosti. Ker gre za priznanje, ki ga izjemno cenijo tako strokovnjaki, kot potrošniki, bodo v Perutnini Ptuj letos še posebej poskrbeli za splet aktivnosti Nosilec kakovosti 2001, tako v času trajanja kmetijskoživilskega sejma v Gornji Radgoni, kot tudi kasneje.

Sicer pa so v Perutnini Ptuj na pridobljeni naziv lahko ponosni, saj so ga prejeli na osnovi ocenjevanj mesnih izdelkov kar 37 proizvajalcev iz Slovenije, Hrvaške in Avstrije. Strokovna komisija pod vodstvom dr. Božidarja Žlendra iz Biotehniške fakultete ljubljanske univerze, je ocenila 623 mesnih izdelkov in jih nagradila samo dobrih 60 odstotkov. Perutnina Ptuj je na ocenjevanje poslala 42 svojih izdelkov in zanje prejela 15 zlatih (od 78 vseh podeljenih) in 24 srebrnih medalj (vseh je bilo kar 193) ter samo 3 bronaste medalje (medtem ko je bilo vseh bronastih podeljenih kar 119). S tako visokim leskom dobljenih medalj, je Perutnina Ptuj postala proizvajalec mesnih izdelkov z najvišjim seštevkom najboljših ocen v vseh kategorijah, v katere so izdelki bili razvrščeni. To pomeni, da je Perutnina Ptuj proizvajalec, ki največkrat bistveno izstopa iz povprečja in da potrošniki za svoj denar pri Perutnini Ptuj dobijo živila, ki so vredna svoje cene.

Sicer pa poslovna dinamika dogodkov v prvi polovici leta 2001, kaže, da v Perutnini Ptuj uresničujejo praktično vse zastavljene poslovne cilje. Samo v prvih petih mesecih letošnjega leta so proizvodnjo povečali že za več kot 8 odstotkov, kar je dobra polovica letno načrtovane rasti fizičnega obsega proizvodnje. V enakem obdobju se je tudi obseg prodaje v Perutnini Ptuj povečal za 13 odstotkov, pri čemer pa velja poudariti, da je prodaja v tujino narastla za 20 odstotkov, v Sloveniji pa za 10 odstotkov. Zanimivo, je tudi, da hitreje od piščančjega mesa, narašča prodaja izdelkov z višjo dodano vrednostjo. Ta je namreč v prvih petih mesecih večja za 17 odstotkov. "V Perutnini Ptuj smo tako v prvem polletju dosegli vse načrtovane poslovne cilje, pa tudi naziv nosilec kakovosti za leto 2001, česar pač ni mogoče predvidevati v planskih dokumentih. Tako v drugo polovico leta vstopamo tako z dobrimi fizičnimi kazalci proizvodnje kot z ustreznimi tržnimi rezultati. Ker opažamo, da kakovost postaja poglavitni element za odločanje pri nakupu, se nam tudi ni treba bati za naklonjenost potrošnikov tudi v prihodnosti," poudarja dr. Roman Glaser, predsednik uprave in generalni direktor Perutnine Ptuj.