O-STA

Stračanek novi evropski prvak v full contactu

V večeru kar dveh obračunov za šampionski pas je 4.500 gledalcev v mariborski dvorani Tabor spremljalo sedem napetih obračunov, ki so Slovencem prinesli dva naslova mednarodnega prvaka Slovenije, Gregorju Stračaneku pas evropskega prvaka v full contactu in Dejanu Zavcu pas svetovnega prvaka boksarske zveze WBF.

Atraktivni sobotni koktejl različnih disciplin kickboxinga in boksa je prvi zamešal domačin in viceevropski prvak Nejc Gazvoda, ki se je v kickboxing disciplini light contact do 69,000 kg v napetem in atraktivnem dvoboju pomeril z Avstrijcem Patrickom Kalcherjem. Slednji je na koncu, po sicer deljeni sodniški odločitvi, tudi slavil prvo zmago večera.

Z njegovim rojakom Dominikom Holblingom se je pravtako v petih rundah kategorije do 74,000 kg discipline point fighting soočil Izlačan Tilen Zajc, sicer tretjeuvrščeni iz lanskega evropskega prvenstva. Borca sta pokazala obilico tehničnega znanja, na koncu je pa bil z rezultatom 25:18 prepričljivo boljši Slovenec, ki je s svojo izvrstno nožno tehniko bil le prevelik zalogaj za Avstrijca in na koncu slavil naslov mednardonega prvaka Slovenije.

Tretja borba je postregla z edinim obračunom težkašev tega večera. V borbi v light contactu do 89 kg med viceevropskim prvakom Davidom Žibratom in nekdanjim mladinskim svetovnim prvakom Madžarom Balaszom Vido pričakovano ni manjkalo težkih udarcev, ki so pustili sled na obrazih obeh borcev. S svojo močjo, kombinacijo dolgih ročnih in nožih udarce je bil na koncu tudi po mnenju sodnikov prepričljivo boljši Slovenec in se pravtako kot njegov predhodnik opasal z naslovom mednarodnega prvaka Slovenije.

Madžarskega nasprotnika, neugodnega in visokega Davida Elszaszterja, je imel tudi viceevropski prvak Grega Rudolf. Popularni Ruda, pravi ljubljenec domačega občinstva je v kategoriji do 69,000 kg kickboxing discipline kick light s svojim značilnim odprtim in požrtvovalnim slogom borbe domačemu občinstvu nedvomno priredil enega od vrhuncev večera. Vseeno pa srčnost domačega borca ni zadostovala za končno zmago, tako je Rudolf, ki ga je že od začetka dvoboja nesrečno spremljala tudi poškodba kolena, moral priznati premoč madžarskega gosta.

Krona sobotnega borilnega spektakla sta bila seveda obračuna za šampionski pas. 33-letni Gregor Stračanek je naziv WAKO PRO evropskega profesionalnega prvaka v full contactu izzval italijanskega nosilca Alessandra Partrignanija. Glede na pripravljenost in odločenost obeh nasprotnikov se je publiki mariborske dvorane Tabor obetalo 10 rund intenzivnih izmenjav udarcev. Gregor je v dvoboj krenil odločno in že v četrti borbi je kazalo, da Italijan morda ne bo dočakal končnega sodniškega gonga.

Stračanek je bil s svojim prvim dolgim direktom, in nožnimi udarci, s katerimi je v svoj prid vsiljeval distanco v borbi prepričljivo boljši od nasprotnika, ki se je izkazal za neugodnega v klinču, kjer je tudi sam nekajkrat zapretil izzivalcu. Ko je slovenski borec svojemu tehničnemu naboru dodal še nekaj močnih ročnih udarcev v telo, je že kazalo, da Italijanu pojemajo moči. Patrugnani je na koncu le zbral dovolj moči, tako da so na koncu svoje rekli sodniki in v odlični borbi, ki je bila prava promocija klasične kickboxing discipline full contact, zmago soglasno prisodili Gregorju Stračaneku, ki si je s tem opasal tudi šampionski pas evropskega profesionalnega prvaka zveze WAKO PRO do 69,100 kg.