O-STA

Mednarodna izkušnja, ki oplaja

V mesecu marcu 2015 so štiri dijakinje iz SŠOF Ljubljana odpotovale na sever Poljske, v Elblag, kjer so se udeležile prve mednarodne izmenjave v okviru programa Erasmus+.

Dandanes, v času združene Evrope, se multikulturnost ne zdi nič posebnega, pa vendar je poznavanje tujega ključ do razumevanja samega sebe. Zato je pomembno, da se mladi ustvarjalci, ki se izražajo preko univerzalnega medija - umetnosti, srečujejo z vrstniki iz sosednjih evropskih šol.

Na tokratni enotedenski izmenjavi je prišlo do pretoka energij na delavnicah sitotiska, 3D animacije in fotografije. Dijaki šestih evropskih držav so pod okriljem poljskih mentorjev potiskali platnene vrečke, ki jih bomo uporabljali kot promocijski material, ustvarili igrive animacije z uradnim logotipom projekta in tako nadgradili svoje računalniško znanje na področju grafičnega oblikovanja, ter ujeli nepozabne portrete skozi objektiv fotoaparata.

Delavnice so bile prepletene s spoznavanjem poljske kulturne dediščine in izleti v bližnje kraje, kjer domuje neprecenljiva UNESCO-va dediščina.

''Čudovita življenjska izkušnja,'' je bil vsesplošni odmev po vrnitvi v domovino. Veseli smo, da sodelovanje med šolami prispeva k razumevanju tujega in oplajanju lastnega.

Naslednja postaja: Romunija.

Besedilo: Sandra Žeželj

Foto: Sara Ivanov, Else Dhean