O-STA

Kompetence za osebnostno rast šolarja

Ljubljana, maj - Glasbeni ateljeje Tartini v Ljubljani je v svojih prostorih organiziral zanimivo srečanje staršev in učiteljev z dr. Viljemom Ščuko na temo Kompetence za osebnostno rast šolarja. Gostujoči predavatelj je zdravnik, ki je svojo strokovno dejavnost usmeril v raziskovanje in razvoj zdravega načina življenja otrok in mladostnikov.

V pristni interpretaciji svojih trdnih stališč, v povezovanju znanstvenih dognanj z zgodovinskimi, je v umetniškim slogu podal svet otroka, kot ga razume sam in navdušil prisotne ter po predavanju odgovarjal na vprašanja.

Dr. Viljem Ščuka je povedal: "Živimo v burnih časih hitrega razvoja tehnologije, ki naj bi omogočila ljudem manj naporno življenje, a smo zaradi čedalje večje odvisnosti od tehnologije zanemarili osnovno človeško poslanstvo, ki pomeni odvisnost od lastne pameti in modrosti... Naravne poti vzgoje so tiste, ki upoštevajo nemoten potek dogajanj v možganih in urijo pri otrocih zmožnosti (kompetence), ki jih spodbujajo k razvoju zdrave osebnosti.

Kompetence za osebnostno rast so različne in odvisne od kulture nekega okolja, za šolarje kjerkoli na tem planetu pa bi bilo potrebno uriti vsaj tri: ozaveščenost, pripadnost in učinkovitost. Šolski sistemi se še vedno otepajo teh dolžnosti in šolarjem raje ponujajo znanje kot osebnostno zrelost."