O-STA

Zaključni koncert violončelistke Sanje Repše

V sredo, 22.5.2019, ob 18. uri bo v dvorani Ruskega centra znanosti in kulture v Ljubljani Cikel koncertov strnila Sanja Repše, priznana slovenska violončelistka poudarjene interpretativne zrelosti in prepričljive odrske prezence.

Skozi Cikel koncertov, ki ga je zasnovala v štirih koncertnih večerih med februarjem in majem, Sanja Repše odstira delček svoje bogate glasbene poti, svojo zgodbo pa pripoveduje v družbi izvrstnih umetnikov svoje generacije in z izbrano mednarodno zasedbo. Med študijem v Moskvi in Parizu namreč ni pridobila le poglobljenega znanja, pač pa stkala tudi številna, trajna znanstva. Cikel koncertov ji je ponudil priložnost, da je nekatera med njimi ponovno obudila: v treh koncertih, ki smo jim lahko že prisluhnili, je nastopila z odličnimi pianisti Aleksandro Pavlovič (Slovenija), Giuliom Biddauom (Italija) in Katiano Georga (Grčija).

Umetniško dovršene in poglobljeno izpovedne izvedbe so že v prvih treh večerih navdušile vedno znova številčno občinstvo in potrdile, da gre za umetnike, ki ne poznajo ne slogovnih ne tehničnih preprek. Pripravili so namreč drzen in privlačen, pester in široko zasnovan repertoar, ki črpa iz temeljne literature za violončelo in zahteva tehnično podkovanega, izraznega in različnim estetskim premisam odprtega glasbenika. Prisluhnili smo mojstrom baroka (Tartini, Scarlatti, Bach), repertoarnim poslasticam romantike (Schumann, Rahmaninov, Brahms) in velikanom 20. stoletja (Prokofjev, Šostakovič, Piazzola), brez Beethovna nikdar ne gre.

Bogat sredin večer komorne glasbe obljublja tudi epilog k Ciklu koncertov - tokrat v preobleki koncertnega tria. V zasedbi z violinistko Nadježdo Budnickaja (Rusija) in slovenskim pianistom Miho Štokljem bo Sanja Repše poustvarila mojstrovini Šostakoviča in Brahmsa, repertoar bo pomenljivo zaokrožila slovenska nota (Šest fragmentov Bojana Glavine).

Vljudno vabljeni!

Špela Lah