O-STA

Koncert violončelistke Sanje Repše in pianista Giulio Biddau

V ponedeljek, 25. marca ob 19.30 sta se na 2. koncertu iz Cikla koncertov z violončelistko Sanjo Repše, v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani, predstavila violončelistka SANJA REPŠE in pianist GIULIO BIDDAU. Na programu so bila dela G. Tartinija, D. Scarlattija, L. van Beethovna, R. Schumanna in J. Brahmsa. Koncert so podprli: Mestna občina Ljubljana, Instisuto italiano di kultura in Glasbeni atelje Tartini.

Umetnika sta se spoznala med študijem na École Normale de Musique Alfred Cortot v Parizu. Povezal jih je profesor Devy Erlih, ki je menil, da gre za "dve izjemno talentirani, senzibilni in temperamentni osebnosti, ki sta si bili usojeni srečati. S takima umetnikoma je glasba to, kar bi morala biti, večna emocija, ki se deli z vsemi."

Vrhunska slovenska violončelistka Sanja Repše izkazuje svojo popolno predanost glasbeni umetnosti. Njeno poustvarjalnost zaznamujejo umetniška kreativnost, tehtno in poglobljeno znanje, izjemna tehnična podkovanost, dosledna izpovednost glasbene umetnine in z njo interpretativna dovršenost ter mehkoben in žameten, a jasen in odločen ton violončela.

Italijanski pianist bogate koncertante kariere Giulio Biddau (1985) se ponaša z bleščečimi nastopi in briljantnimi izvedbami, ki razodevajo tehnično izkušenega, a rahločutnega glasbenika. Njegove interpretacije so elegantne in ekspresivne, a obvladovane ter izžarevajo široko paleto izraznosti: od meditativnosti do energičnosti, s pridihom humorja in presenetljive zrelosti.

V polni dvorani je občinstvo z navdušenjem pozdravilo mlada umetnika, ki sta večer zaključila z dodatkom, s sijajno izvedbo Elegie G. Faurea.

Špela Lah, muzikologinja