O-STA

Koncert violončelistke Sanje Repše in pianistke Aleksandre Pavlovič

V torek, 19. februarja sta se violončelistka Sanja Repše in pianistka Aleksandra Pavlovič predstavili v Rdeči dvorani Mestne hiše v Ljubljani na 1.koncertu iz Cikla koncertov z violončelistko Sanjo Repše. Koncert nosi pomenljiv naslov "Najinih 25 let", umetnici sta skupaj prvič nastopili že v najstniških letih, pravo (odrsko) prijateljstvo pa stkali v času študija v Moskvi.

Vrhunska slovenska violončelistka Sanja Repše izkazuje svojo popolno predanost glasbeni umetnosti. Njeno poustvarjalnost zaznamujejo umetniška kreativnost, tehtno in poglobljeno znanje, izjemna tehnična podkovanost, dosledna izpovednost glasbene umetnine in z njo interpretativna dovršenost ter mehkoben in žameten, a jasen in odločen ton violončela.

Izjemna slovenska pianistka Aleksandra Pavlovič je tenkočutna, tehnično izvrstna, virtuozna umetnica, ki s svojo predanostjo in umetniško dovršenostjo navdušuje kot interpretka. Njena izrazna širina ter spoštovanja vreden občutek do odrskega partnerja pa uvrščata med vrhunske komorne glasbenike in korepetitorje.


V Sonati v g-molu S. Rahmaninova, kolosalni, tehnično neizprosni sonati simfoničnih razsežnosti, sta uveljavili enakovredni vlogi instrumentov: medtem ko je klavirski part izrazito bogat, virtuozen in osupljiv, pa izstopajo lirični trenutki violončela in njegove globoke izrazne zmožnosti. V drugem delu sta navdušili z nekaj najodličnejših samospevov Rahmaninova, ki jih je Sanja Repše priredila za violončelo in klavir.

V polni dvorani je navdušeno občinstvo toplo pozdravilo mladi umetnici, ki sta večer zaključili z dodatkom, z dovršeno, sijajno izvedbo Vocalise S. Rahmaninova.

Špela Lah, muzikologinja