O-STA

Slovenci iz svetovnega pokala z dvanajstimi zlatimi globusi

Slovenska izbrana vrsta se iz svetovnega pokala v kickboxingu v italijanskem Riminiju, na katerem je sodelovalo več kot 2.000 tekmovalcev, vrača z dvanajstimi zlatimi odličji.

Že prvi dan tekmovanja so se v ekipnem tekmovanju v point-fightingu izkazali naši starejši kadeti v postavi Domen Jerman, Aleksander Maselj, Tadej Kolander in Tina Baloh, ki so najprej bili v polfinalu izrazito boljši od Italijanov, v velikem finalu pa popolnoma nadvladali še Britance.

"Naši starejši kadeti so ponovno potrdili svojo kakovost in, kar je najbolj presenetljivo za tako mlade borce, veliko mero zrelost," pravi selektor Kickboxing zveze Slovenije Bojan Korošec, ki ima s to potrditvijo tudi že jasno sliko o sestavi ekipe za evropsko kadetsko in mladinsko prvenstvu, ki bo konec avgusta v baskovskem San Sebastianu.

V sobotnih posamičnih obračunih v disciplini point-fighting si je med mlajšimi kadetinjami v kategoriji nad 47 kg končno zmago najprej priborila naša aktualna svetovna prvakinja Lara Vuzem Vajda, visoka pričakovanja pa so upravičili tudi člani petkove zmagovite ekipe starejših kadetov. Tina Baloh je slavila celo dvojno lovoriko, tako v kategoriji do 60 kot tudi do 65 kg, dominanten v absolutni kategoriji starejših kadetov nad 69 kg pa je bil tudi njen zagorski klubski kolega Tadej Kolander.

Za mnoge je bil presenečenje večera Ptujčan Gašper Mlakar, ki je sicer dobre predstave kazal že na nedavno zaključenem državnem prvenstvu, tokrat pa s svojo energičnostjo in srčnostjo nadvladal tudi vso močno mladinsko konkurenco v številčni kategoriji do 74 kg svetovnega pokala.

Zmage na svetovnem pokalu Bestfighter sta se veselila tudi članska reprezentanta. Erik Zorn je bil v finalu kategorije do 89 kg vseskozi boljši, predvsem taktično zrelejši od svojega hrvaškega nasprotnika, medtem ko je v kategoriji do 74 kg z več odličnimi predstavami dominiral Tilen Zajc, ki tudi v finalu ni dopustil niti kančka dvoma o končnem zmagovalcu in svojega grškega nasprotnika dobesedno povozil s predčasno prekinitvijo na podlagi rezultatske razlike 10:0.

Sklepni dan turnirja si je še drugi zlati globus, tokrat v disciplini light-contact najprej priboril Tadej Kolander, v isti disciplini sta bila v uspešna tudi Peter Spasenič (mladinci do 69 kg) in Urška Gazvoda (članice do 60 kg), medtem ko je v disciplini kick-light pravo lekcijo tehnike in taktike konkurentom v članski kategoriji do 79 kg odčital Jani Lorber.

Generalni sekretar Kickboxing zveze Slovenije Ivo Vodopivec uspeh na svetovnem pokalu pripisuje dobri komunikaciji med trenerji in tekmovalci: "V zvezi smo na pripravah veliko truda namenili interdisciplinarnemu pristopu in tako poleg trenerjev in ostalih strokovnjakov v priprave vključili tudi naše sodnike, ki so tekmovalcem pomagali oceniti učinkovitost rešitev v določenih situacijah."