O-STA

Ustanovitev Foruma MGI (Mobile Games Interoperability)

Ericsson, Motorola, Nokia in Siemens ustanovili Forum MGI (Mobile Games Interoperability), doslej poznan kot Universal Mobile Games Platform Initiative – Omogoča kompatibilnost uporabe iger za mobilne telefone - Namen foruma je vzpostavitev globalnega standarda in razvoj postopkov certificiranja.

Ericssonova, Motorolina, Nokiina in Siemensova mobilna skupina za informacije in komunikacije (Information and Communication Mobile Group - IC Mobile) je danes predstavila Forum Mobile Games Interoperability (MGI). Namen Foruma MGI je opredelitev standardov kompatibilnosti mobilnih iger za omrežne strežnike. Standard bo razvijalcem igric za mobilne telefone omogočil izdelavo in razvoj mobilnih iger, ki jih je možno distribuirati prek različnih strežnikov in brezžičnih omrežij ter jih igrati prek različnih mobilnih aparatov.

Forum MGI se je razvil iz pobude Universal Mobile Games Platform, ki so jo Ericsson, Motorola in Siemens IC Mobile napovedali meseca marca. Z vzpostavitvijo Foruma MGI so štirje ustanovitelji ojačili svoje skupno prizadevanje na področju celotne industrije igric za mobilne telefone. Svoje delo bodo nadaljevali in opredelili uporabniške vmesnike za programske aplikacije, tako imenovane API (application programming interfaces), kar bo razvijalcem iger omogočilo izdelavo in razvoj mobilnih iger prek brezžičnih omrežij.

Namen pobude je vzpostavitev globalnega standarda in razvoj postopkov certificiranja, ki bi spodbudili širšo uporabo standarda. Forum MGI bo sodeloval z ustreznimi ustanovami za standardizacijo in jim posredoval priporočila za to področje. Skušal bo odpreti okolje za razvoj mobilnih iger. Sodeloval bo tudi s podjetji, ki se ukvarjajo z razvojem orodij za tako imenovani SDK (Software Development Kits) in drugih orodij, potrebnih za razvoj iger. Podjetje, s katerim je sodelovanje že vzpostavljeno, je Metrowerks.

Ker je nujno, da standard zadovolji potrebe vseh, zainteresiranih za področje igric za mobilne telefone, so vsi založniki in proizvajalci iger in platform, ponudniki vsebin iger, operaterji mobilnih omrežij, prodajalci dodatne opreme in infrastrukture povabljeni, da se forumu pridružijo. Več informacij o sodelovanju je na voljo na e-naslovu mgif@mchp.siemens.de.

Kot je poudaril Lars Boman, Ericssonov vodja internetnih aplikacij, so pri Ericssonu predani ustvarjanju povpraševanja za storitve mobilnega interneta. Zato podpirajo razvijalce aplikacij, sodelujejo s partnerji in odpirajo standarde. "Pobuda Forum MGI se navezuje na naš cilj, da uporabnikom zagotovimo kar največ dobrih storitev. Tako bo lahko mobilni internet postal uspešen."

Glede na izkušnje pri vzpostavljanju industrijskih standardov in skupno vero v mobilni internet kot vitalni del prihodnosti telekomunikacij, je bila ustanovitev tega foruma za ustanovitelje nuja. Kot ugotavljajo, številna novo ustanovljena podjetja na tem področju že napredujejo, zato ustanovitelji Foruma MGI upajo, da bodo ta podjetja aktivna tudi v forumu. Želijo pa tudi aktivno vključitev tradicionalnih predstavnikov industrije iger, tako da bo lahko rastoča industrija mobilnih iger pridobila od njihovih bogatih izkušenj.

Popdporo razvijalcem, možnosti preizkušanja in certificiranje aplikacij bodo zagotavljali Ericssonov Mobility World, ki vključuje Ericssonov Developers' Zone, Motorolin Applications Global Network (MAGNET) Program, Nokiin razvojni program Forum Nokia in Siemensov program Mobile-Partners.


Več o Ericssonu lahko prebrete na spletni strani:
http://www.ericsson.com/press