O-STA

Zaključna prireditev akcije Otroci odraslim

Ljubljana, 26. maja - Točno opoldne se je s podelitvijo nagrad in diplom pred Tivolskim gradom zaključil 13 tradicionalni letni literarno-likovni natečaj "Otroci odraslim", ki pod pokroviteljstvom delniške družbe Petrol poteka že vse od leta 1990 dalje. Dve strokovni žiriji, likovna in literarna, sta tokrat izbirali med skoraj dva tisoč likovnimi, literarnimi ali raziskovalnimi deli, ki so jih "na ogled postavili" otroci iz več kot 200 slovenskih osnovnih šol, vrtcev in posebnih zavodov. Avtorjem najboljših del sta nagrade podeljevala Janez Lotrič, predsednik uprave Petrola in mag. Janez Kopač, minister za okolje, prostor in energijo, oba pa sta se na licu mesta tudi sama preskusila v likovni spretnosti.

Petrolova akcija Otroci odraslim je zagotovo ena tistih pod pokroviteljstvom Petrola, ki jo družba najtopleje sprejema. Za razliko od preteklih let je bila letos v celoti posvečena mednarodnemu letu celinskih voda, tradicionalni likovni natečaj pa je bil tokrat dopolnjen še z literarno-raziskovalnimi nalogami mladih vodnih detektivov.

V sami likovni akciji je letos sodelovalo 186 slovenskih osnovnih šol, vrtcev in posebnih zavodov, 4-članska komisija v sestavi Bojana Pečko (Petrol), mag. Beatriz Tomšič Čerkez in dr. Tonka Tacol (PF Ljubljana) in Alenka Venišnik (OŠ K.D.Kajuh, Šoštanj) pa je pregledala prek 1900 prispelih likovnih izdelkov. Po mnenju komisije mladi zelo dobro poznajo problematiko onesnaževanja okolja in pomen odgovornega ravnanja z naravnimi viri. Iz prispelih nalog je tudi razvidno, da so ustvarjalci v svoje delo vložili veliko truda in energije, zato ne preseneča, da so rešitve izjemno ustvarjalne, kar ne nazadnje kaže tudi na kakovostno delo likovnih pedagogov. Delo pri izboru treh najboljših kolekcij, ki sta jih danes na zaključni prireditvi svečano razkrila predsednik Petrolove uprave in minister za okolje, prostor in energijo, je bilo tako vse prej kot enostavno. Šele po večkratnem temeljitem premisleku je komisija za najboljše ocenila naloge VVZ - enota Cankarjeva iz Slovenj Gradca, OŠ Mihe Pintarja Toleda iz Velenja ter OŠ Kolezija iz Ljubljane, 20 najbolj izstopajočih individualnih del pa nagradila s posebnimi diplomami.

NAJBOLJŠA MED LIKOVNIMI, LITERARNIMI IN RAZISKOVALNIMI DELI SO IZBRANA

Presenetljiv je bil tudi odziv na literarno-raziskovalni del natečaja, ki je bil letos prvič organiziran pod okriljem akcije Otroci odraslim, sicer pa izveden že šesto leto zapored. Udeležilo se ga je namreč kar 3.500 otrok iz 72 slovenskih šol. Po mnenju komisije, ki so jo sestavljali mag. Mitja Bricelj (MOPE), mag. Nataša Atanasova (FGG), Maja Zdešar (ICRO) in mag. Marta Vahtar (ICRO), pa je marsikateri od izdelkov dosegel tako visoko kakovostno in strokovno raven, da bi mirno lahko služil kot strokovna podlaga prenekateri občinski službi. Predvsem naloge na predmetni stopnji pa so bile tiste, ki so najbolj izstopale s svojim akcijskim pristopom, saj so se otroci lotili aktualnih okoljskih problemov v svojih lokalnih skupnostih, z izdelki pa niso le pokazali na probleme, pač pa so v marsikaterem primeru odraslim dali tudi pobudo za njihovo reševanje.

Po besedah Janeza Lotriča, predsednika uprave Petrola, je prav v tem tudi temeljno poslanstvo akcije Otroci odraslim: "Ne gre le za igro, za merjenje moči ali za preizkušanje likovnih spretnost. Predvsem gre za način razmišljanja in učenja. Pa ne otrok, ampak nas, odraslih. Akcija nas opozarja na številne stvari, ki bi se jih morali mi učiti od otrok. Zame osebno je na primer najbolj fascinanten njihov preprost pristop k zapletenim stvarem." Da je akcija opozorilo odraslim, naj na dogajanje okrog sebe večkrat pogledajo skozi otroška očala, pa meni tudi minister Janez Kopač �...