O-STA

Resnica o kontracepciji, pojasnjena v 10 preprostih dejstvih

Ja, ja, vemo, kaj si mislite. Pametni ste, vse veste. Kontracepcijo poznate. Dolgočasne lekcije o spolnosti res ne potrebujete.

A tu je težava. Kar se tiče varne spolnosti, obstaja velika verjetnost, da se s prijatelji igrate telefončke. Morda ste dobili nasvet od najboljše prijateljice ali prijatelja. Ona ali on ga je morda slišal/-a od svojega bratranca ali sestrične. Ta pa od bratove punce. In ta od sosedove varuške. In tako dalje.

Pri takem prenašanju govoric informacije niso vedno popolne. Ankete so pokazale, da številni mladi še vedno nimajo jasnih predstav o spolnosti in kontracepciji.[1] Marsikaj, kar ste slišali, je lahko napačno, nevarno ali preprosto neumno.

Čas je, da to popravimo. 26. september je svetovni dan kontracepcije. To je priložnost, da razširimo resnico o kontracepciji in vam pomagamo, da prevzamete nadzor nad svojim spolnim zdravjem.Za lažji začetek pogovora smo sestavili seznam 10 preprostih dejstev o spolnosti, ki bi jih moral vsakdo poznati.

Dejstvo št. 1: Ženske lahko zanosijo tudi pri prvem spolnem odnosu.

Morda ste kdaj slišali, da jo pri prvem spolnem odnosu odneseš brez posledic in da kontracepcija ni potrebna.

Na žalost to preprosto ni res. Tega ne podpirajo nobeni znanstveni dokazi. Za zanositev je potrebno le srečanje med semenčico in jajčecem. Če ima fant semenčice in dekle jajčece, lahko zanosite. Tako preprosto je. Ni pomembno, ali je bil to vaš prvi ali tisoči spolni odnos.

Dejstvo št. 2: "Prekinjen spolni odnos" ali "metoda umika" ne deluje prav dobro.

Prekinjen spolni odnos, znan tudi kot "metoda umika", je verjetno najstarejša oblika kontracepcije na svetu. Je tudi ena najbolj tveganih, in sicer zaradi dveh razlogov.

Prvič, zanaša se na izbiro pravega trenutka in ogromno sreče. Izliv je kot strela − udari naključno.Pravi trenutek je težko določiti in večina moških se v velikem trenutku le s težavo nadzoruje. Če se umaknejo le pol sekunde prepozno, so semenčice že na poti do jajčnikov.

A tudi če se moški umakne pravočasno, ne pomeni, da ste varni. Med spolnim odnosom moški proizvajajo predejakulacijsko tekočino, znano kot predejakulat, ki lahko vsebuje semenčice, te pa lahko oplodijo žensko jajčece.

Zaključek? Prekinjen spolni odnos je tvegano početje. Pogosto je nezadovoljujoč za oba partnerja, še vedno pa obstaja precejšnja verjetnost zanositve.

Dejstvo št. 3: Ženske lahko zanosijo tudi med menstruacijo.

Številne ženske mislijo, da med menstruacijo ne potrebujejo kontracepcije. Dejansko pa je stvar malo bolj zapletena.

Res je, da so ženske nekaj dni v mesecu plodnejše kot druge dni, a to ne pomeni, da spolni odnos v manj plodnih dneh ni tvegan. Semenčice so trdožive in ne odnehajo kar tako. V maternici lahko preživijo do šest dni[2]. Če imate torej spolne odnose na dan, ko niste plodni - na primer v sredo - te trdožive semenčice preživijo do sobote in čakajo na drugo priložnost.

Dejstvo št. 4: Kontracepcijske tabletke ne vplivajo na telesno težo ženske.

Številne mlade ženske se izogibajo kontracepcijskim tabletkam, ker jih skrbijo odvečni kilogrami. A neuporaba kontracepcije ni prav dober način, da ostanete vitki − je dober način, da zanosite.

Na začetku jemanja kontracepcijskih tabletk nekatere ženske opazijo spremembe telesne teže. A te spremembe so le začasne in nobenih dokazov ni, da kontracepcijske tabletke dolgoročno vplivajo na pridobivanje kilogramov. Če vas skrbi, kako bodo tabletke vplivale na vašo telesno težo, se pogovorite z ginekologom.

Dejstvo št. 5: Spolnost je tudi s kondomom enako zabavna.

Kondomi so edino kontracepcijsko sredstvo, ki vas ščiti pred spolno prenosljivimi okužbami (SPO) in nenačrtovano nosečnostjo. Veliko moških jih ne mara uporabljati, ker se jim zdi, da zmanjšajo občutljivost in potem spolnost ni več tako zabavna.

To preprosto ni res. Študije so pokazale, da pari, ki uporabljajo kondome, v spolnosti prav tako uživajo kot pari, ki jih ne.[3] Pomembno pa je, da uporabite pravi kondom. Na voljo so v vseh oblikah, velikostih in debelinah in če boste malo pobrskali naokoli, boste našli primernega zase.

Ne pozabite uporabiti lubrikanta - spolnost postane varnejša in v njej oba bolj uživata. Lubrikanti na vodni osnovi so po navadi najboljši. Lubrikanti na oljni osnovi lahko poškodujejo kondom iz lateksa in povzročijo, da poči ali zdrsne dol.

Dejstvo št. 6: Semenčic po spolnem odnosu ne morete izprati.

Če ste ena izmed tistih žensk, ki takoj po spolnem odnosu tečejo v kopalnico, imamo za vas slabo novico. S prhanjem, obiskom stranišča ali izpiranjem nožnice ne boste preprečili zanositve.

Zakaj? Ker so semenčice odlične plavalke. Če bi lahko tekmovale na olimpijskih igrah, bi se najboljši dobitniki zlate medalje lahko poskrili od sramu.

Takoj ko moški doživi izliv, se milijoni semenčic z največjo hitrostjo poženejo na pot navzgor po materničnem vratu in si obupano želijo doseči vaše jajčnike.Do takrat, ko pridete v kopalnico, da bi se umili, je večina semenčic že visoko v vašem razmnoževalnem sistemu in zunaj vašega dosega.

Dejstvo št. 7: Ženske imajo lahko kljub jemanju kontracepcijskih tabletk pozneje otroke.

Nekatere ženske se izogibajo tabletkam, ker jih skrbi, da pozneje ne bodo mogle imeti otrok. A prav nobenih dokazov ni, da bi zaradi hormonskih kontracepcijskih sredstev postali neplodni.

Ko spolno aktivne ženske prenehajo jemati kontracepcijske tabletke, ena od petih zanosi v prvem mesecu in skoraj polovica v prvih treh mesecih.[4]Zato se le sprostite. Če zdaj jemljete kontracepcijske tabletke, da še ne bi imeli otrok, jih boste lahko imeli, ko boste pripravljeni.

Dejstvo št. 8: Kondom lahko uporabite samo enkrat.

Da bi kondom uporabili še enkrat? Bljak. Ne le, da je nekoliko ogabno, je tudi popolnoma neučinkovito pri zaščiti pred nosečnostjo in spolno prenosljivimi okužbami (SPO).

Razjasnimo stvari: kondom lahko uporabite enkrat in samo enkrat. Kondomi so narejeni iz zelo tankega materiala. Če ga uporabljate znova in znova, se bo sčasoma obrabil in strgal. Poleg tega spermicid, ki ga vsebuje kondom, učinkuje le, ko kondom uporabite prvič.

Niti pomislite ne, da bi kondom uporabili ponovno. Po spolnem odnosu ga odvrzite naravnost v koš in naslednjič uporabite novega, tudi če je to že čez nekaj minut.

Dejstvo št. 9: Dojenje ni zanesljiva kontracepcija.

Teoretično z dojenjem novorojenega otroka lahko preprečite zanositev. A to deluje le pod dvema pogojema. Prvi je, da se menstruacija še ni vrnila. Drugi pa, da otroka dojite redno, večkrat na dan. Če eden izmed teh pogojev ni več izpolnjen, lahko spet zanosite.

Podobno kot velja za "Prekinjen spolni odnos", se tudi uporaba dojenja kot kontracepcijskega sredstva zanaša bolj na srečo in naključje kot na kaj drugega.Če hočete zares preprečiti ponovno zanositev, uporabljajte nekaj zanesljivejšega, na primer kondome ali kontracepcijske tabletke.

Dejstvo št. 10: Z aplikacijami na pametnih telefonih v resnici ne morete slediti svojemu menstruacijskemu ciklusu.

Nekatere ženske skušajo preprečiti zanositev, tako da imajo spolne odnose samo v neplodnih dneh. Pri tem so jim v pomoč številne aplikacije za pametne telefone.

A pomnite, da je pametni telefon samo naprava − ne ve, kaj se zares dogaja v vašem telesu. Nekatere ženske imajo neredne menstruacije, kar pomeni, da se njihovi plodni dnevi vsak mesec spreminjajo. Aplikacija za pametni telefon teh sprememb ne more napovedati.

Aplikacije so lahko uporabne, da se bolje poučite o ciklusu plodnosti, vendar se ne smete nikoli zanašati, da so 100-odstotno zanesljive. Da boste nosečnost zagotovo preprečili, uporabite učinkovito kontracepcijsko metodo.

Če si boste zapomnili teh deset preprostih dejstev, boste preprečili nenačrtovano nosečnost in spolno prenosljive okužbe (SPO).Če želite izvedeti več o tem, katera kontracepcijska metoda je prava za vas, se pogovorite z ginekologom ali obiščite spletno stran www.slovenia.your-life.com. Na njej boste našli veliko uporabnih in jasnih nasvetov o varni spolnosti in kontracepciji.

O svetovnem dnevu kontracepcije

Svet, v katerem je vsaka nosečnost načrtovana. To je ambiciozen cilj svetovnega dneva kontracepcije, ki je vsako leto 26. septembra.Projekt, osredotočen na vlade, medije in splošno javnost, odstira pogled na spolnost in kontracepcijo v več kot 70 državah. Podpira ga mreža dvanajstih mednarodnih partnerjev, vključno z nevladnimi organizacijami, vladno organizacijo ter znanstvenimi in medicinskimi združenji.

Svetovni dan kontracepcije je del širše kampanje, ki poteka pod geslom Tvoje življenje. Tvoja prihodnost. Kontracepcija - spoznaj vse možnosti. Kampanja, ki jo podpira družba Bayer HealthCare, skuša opolnomočiti mladino pri sprejemanju odločitev o svojem spolnem in reproduktivnem zdravju na podlagi prejetih informacij.

Delež nenačrtovanih nosečnosti je visok.

Pomen te pobude je še preveč jasen. Izmed 208 milijonov nosečnosti, ki se vsako leto zgodijo po svetu, jih je več kot 41 % nenačrtovanih. Skoraj polovica teh nosečnosti se konča s splavom.[5] To je posledica omejenega dostopa do kontracepcije, nepravilne uporabe razpoložljivih metod in pomanjkanja spolne izobrazbe.[6]

Težava je najhujša med mladimi, še zlasti v državah z nizkimi in srednje visokimi prihodki. Vsako leto rodi okoli 16 milijonov deklet, starih od 15 do 19 let, in še milijon deklet, mlajših od 15 let[7].

Kampanja Tvoje življenje. Tvoja prihodnost. Kontracepcija - spoznaj vse možnostis svojim novim, komunikativnim pristopom, ki neposredno nagovarja mladino, utira nove poti. Mladim omogoča, da brez zadržkov in odprto postavljajo vprašanja o spolnem zdravju.

Reference:


[1]Bayer HealthCare, (2011). Clueless or Clued Up: Your Right to be informed about contraception Survey. Fieldwork carried out by GFK Healthcare. April-May 2011.

Bayer HealthCare, (2010). Contraception: Whose responsibility is it anyway? Survey. Fieldwork carried out by GFK Healthcare. May 2010

Bayer HealthCare, (2010). Talking Sex and Contraception Survey. Fieldwork carried out by TNS Healthcare. July 2009

[2] Russ, H., (2010). Developmental Biology: From a Cell to an Organism. New York: Infobase Publishing, URL: https://books.google.de/books?id=G0wuFgQt8bQC&printsec=frontcover&dq=isbn:1438126301&hl=de&sa=X&ved=0CCEQ6AEwAGoVChMIn5Syn8WWxwIVapJyCh1sIQ20#v=onepage&q&f=false [07/08/2015].

[3] Indiana University Newsroom, (2013). IU study reveals sex to be pleasurable with or without use of a condom or lubricant, URL:

http://newsinfo.iu.edu/news/page/normal/23720.html [07/08/2015].

[4]Cronin, M., Schellschmidt, I., Dinger, J., (2009). Rate of pregnancy after using drospirenone and other progestin-containing oral contraceptives, Obstetrics & Gynecology 2009, 114(3), 616-622, URL: http://journals.lww.com/greenjournal/Fulltext/2009/09000/Rate_of_Pregnancy_After_Using_Drospirenone_and.20.aspx [07/08/2015].

[5] Singh, S., Sedgh, G., Hussain, R., (2010). Unintended pregnancy: worldwide levels, trends, and outcomes. Stud Fam Plann 2010, 41(4): 241-250, URL:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21465725 [07/08/2015].

[6] WHO, (2011). Unsafe Abortion: global and regional estimates of incidence of unsafe abortion and associated mortality in 2008, URL: http://www.who.int/reproductivehealth/publications/unsafe_abortion/9789241501118/en/ [07/08/2015].
Darroch, J.E., Singh, S., (2013). Trends in contraceptive need and use in developing countries in 2003, 2008, and 2012: an analysis of national surveys, The Lancet, 2013, 381(9879), 1756-1762, URL:

http://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736%2813%2960597-8/references

[07/08/2015].

[7] WHO, (2015). Adolescent pregnancy, Fact sheet N°364, URL: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs364/en/ [07/08/2015].