O-STA

mag. Lidija Pliberšek ponovno prevzela vodenje evropskega združenja ASCE

S ponosom vas obveščamo, da je mag. Lidija Pliberšek ponovno prevzela vodenje evropskega združenja ASCE. Na konferenci ASCE je - z več kot prepričljivo večino, dobila nov štiriletni mandat in tako že drugič postala

PREDSEDNICA Združenja evropsko pomembnih pokopališč

(ASCE - Association of Significant Cemeteries in Europe).

Volitve so potekale na konferenci ASCE v Bukarešti v Romuniji, 24. septembra 2015.

Mag. Lidija Pliberšek je člane ASCE - strokovnjake s področja kulturne dediščine, umetnosti, krajinske arhitekture, restavratorje, zgodovinarje, manegerje evropskih pokopališč prepričala z odmevnimi evropskimi projekti. Pomembno je sooblikovala projekt Pot evropskih pokopališč (Route of Europe), ki je za inovativni pristop in najnovejše dosežke na področju turizma celo prejel nagrado Svetovne turistične organizacije UNWTO.

Mag. Lidija Pliberšek je direktorica Pogrebnega podjetja Maribor d.d.. Na čelu ASCE je od leta 2011, pred tem je bila njegova podpredsednica.

Je prejemnica Priznanja Zbornice komunalnega gospodarstva GZS, medalje ministrstva za obrambo Ruske federacije, Zahvalne listina Urada generalnega sekretarja za obrambo Združenih držav Amerike, Zahvalne listine in Zlatega grba mesta Sarajevo. Je tudi častna občanka mesta Sarajevo.

ASCE - Združenje evropsko pomembnih pokopališč (Association of Significant Cemeteries in Europe - ASCE) je največja in najpomembnejša organizacija, ki ohranjanja in predstavlja pokopališča kot pomemben del kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine Evrope. Je mreža različnih institucij, ki vključuje 130 pomembnih evropskih pokopališč iz 99 mest in 22 držav. V elitni družbi pokopališč kot so dunajsko, rimsko, berlinsko, barcelonsko, pariško, ... so tudi ljubljanske Žale in pobreško pokopališče v Mariboru. Glavni cilj združenja je širitev zavesti o pomenu pokopališč in ozaveščanje o pomenu kulturne, zgodovinske in umetnostne dediščine pokopališč. Kot takšna so pokopališča vključena v projekt Pot evropskih pokopališč (Route of Europe), kjer se pokopališča izpostavijo kot turistična točka Evrope, vredna ogleda.


Kontaktna oseba:

Darja Lampret
Pogrebno podjetje Maribor d.d.
E-mail: darja.lampret@pp-mb.si
Tel.: 02/480 01 37, GSM: 030 333 455