O-STA

Babičina zgodba o zeliščih bo zapisala prvi list

(Ljubljana, 13.10.2015) Jutri bodo učenci Osnovne šole Roje, obiskali Dom starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik, kjer jih bodo stanovalke Doma popeljale v svet zelišč. Projekt je letos prvič vpet v vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, ki ga društvo Planet Zemlja izvaja že od leta 2010 in v katerem je doslej sodelovalo že prek 45.000 otrok, mentorjev in staršev iz vseh regij Slovenije. Cilj projekta Babičina zgodba o zeliščih je osveščanje otrok o pomenu vzgoje, prepoznavanja in uporabe zelišč, ki jih lahko pridelamo v skoraj vsakem okolju in v skoraj vseh pogojih.

Od pradavnine so ljudje spoštovali naravo, prepoznavali zeli in jih preskušali ter tako prepoznavali njene blagodejne in zdravilne učinke na človeka. Modrost se je predajala iz roda v rod in s projektom Babičina zgodba o zeliščih, se skušamo vrniti v ta čas, ko nam lahko gospe, ki svoje znanje uporabljajo in dopolnjujejo že desetletja, pomagajo pri prenosu uporabnih in koristnih znanj o zeliščih. O njih se bodo jutri pogovarjali, jih okušali, vonjali, si skuhali čaj, pripovedovali zgodbe in se družili otroci OŠ Roje in stanovalke Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik.

Stanovalke Doma starejših občanov že vrsto let vztrajno nabirajo in vzgajajo zelišča na svojih balkonih in drugih površinah, ki ponujajo nekaj sonca in letos se je vodstvo Doma nemudoma odzvalo na povabilo društva k sodelovanju. Tako bodo v tem šolskem letu gostile 4 skupine otrok, prva pa bo skupina sedmih učenk in učencev OŠ Roje, kjer izvajajo vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami. Šola izvaja projekte natečaja že od leta 2010 in vsako leto s svojim odgovornim odnosom do okolja, narave in živih bitij, doseže tudi naziv Planetu Zemlja prijazna šola.

Za morebitne objave se vam najlepše zahvaljujemo.