O-STA

Zdravko na obisku na Jesenicah

(Jesenice, 19., 20. in 21.10.2015) Letos se je društvo Planet Zemlja odločilo, da poskuša med otroke ponesti nov, drugačen projekt, ki bo skozi lik maskote, ki vedno znova tako zelo razveseli otroke, prenašal koristne in uporabne vsebine do naših malčkov, njihovih staršev in mentorjev. V sodelovanju z Zavodom za varno igro, ki je pred nedavnim ustvaril maskoto Zdravka, s katerim poskuša otrokom približati gibanje skozi igro, je društvo v vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, uvedlo projekt ZDRAVKO NA OBISKU, ki se te dni izvaja v enotah Vrtca Jesenice.

Namen novega projekta je otroke naučiti pravilnega, varnega gibanja, jih nad tem navdušiti in opozoriti na morebitne nevarnosti pri igri. "V društvu smo namreč prepričani, da bodo nasvete Zdravka otroci povsem drugače in hitreje sprejeli, ti pa se jim bodo gotovo tudi lažje, bolj živo, barvito,... vtisnili v spomin," je povedala predsednica društva Planet Zemlja, Irena Mraz.

Cilj projekta je torej osveščanje o prednostih in pomenu gibanja, pravilnega razvoja motorike in izobraževanje o varnosti pri igri, saj po podatkih tujih strokovnjakov, Slovenija zaostaja na področju varne igre za kar 20 let. Ob tem je direktorica Zavoda za varno igro, Andreja Bednjički povedala: "Dejstvo je, da je današnja družba motorično slabše razvita kot pred desetletji. Tudi otroška igra je danes drugačna kot je bila nekoč. A vendar ostaja pomemben dejavnik v razvoju posameznika, saj skozi igro razvijemo pravilno motoriko telesa. To pa lahko počnemo v šoli, športnih društvih, s starši doma in na otroškem igrišču. In če je igrišče tudi kreativno, doživljajsko in otroku zanimivo, je uspeh gibalnega razvoja zagotovljen."

Projekt je požel veliko zanimanja že v fazi prijav k sodelovanju v natečaju, skozi katerega si lahko aktivni zavodi že od leta 2010 pridobijo naziv Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec.

Natečaj bo svojo pot nadaljeval v torek, 27. oktobra na Osnovni šoli Šmarjeta, kjer se bodo učitelji srečali s projektom FOOD REVOLUTION, svetovnim gibanjem, ki ga je ustanovil Jamie Oliver in katerega ambasador je tudi društvo Planet Zemlja.