O-STA

Učenci bodo mleli žito s kamni

UČENCI BODO MESILI KRUH NA DOLENJSKEM IN ŠTAJERSKEM

Jutri, 10. novembra, bodo učenci OŠ dr. Pavla Lunačka Šentrupert in OŠ Planina pri Sevnici v Šentjurju pekli kruh v okviru projekta OD ZRNA DO KRUHA, ki je eden od projektov natečaja Planetu Zemlja prijazna šola. Tega izvaja društvo Planet Zemlja od leta 2010, interes po učenju priprave kruha in kvašenega testa na zavodih pa je v nenehnem porastu.

Dejstvo je, da imamo Slovenci radi kruh, obenem pa smo priče vrsti informacij, ki nas opozarjajo pred prekomernim uživanjem izdelkov iz bele moke. Tako smo z željo po prilagajanju na raznolikost okusov, v delavnico uvedli pripravo kruha iz več različnih vrst žit. Učenci navedenih šol bodo tako jutri pripravljali kruh iz pirine moke, ob kančku čokolade pa mimogrede pripravili še muffine iz rožičevce moke.

"Cilj projekta je mlade učiti o izročilu peke kruha, skozi katerega sami spoznajo pravo vrednost tega dragocenega živila in mladi se bodo jutri preizkusili tudi v mletju žita s kamni, kar se je izkazalo kot odličen izziv za dvig stopnje spoštovanja do kruha. Morda bo tudi s pomočjo tega projekta, čez čas vse manj kruha končalo svojo pot v zabojnikih," je povedala vodja projekta in predsednica društva Planet Zemlja, Irena Mraz in dodala: "Projekt OD ZRNA DO KRUHA je nastal z željo po ohranjanju odgovornega odnosa do kruha - osnovne sestavine vsakega gospodinjstva - in dvigu zavesti o tem, da je doma pripravljena jed okusnejša in bolj zdrava kot uživanje predelanih proizvodov. "

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval v četrtek, 12.11.2015 v enotah vrtca Slovenske Konjice, kjer bodo gostili projekt ZDRAVKO NA OBISKU.

V kolikor bi želeli delavnici spremljati od blizu, nam prosimo to sporočite.

Www.planet-zemlja.org

www.eko-generacija.org

Ker nam ni vseeno!


O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 450 zavodov, naziv pa jih je doslej pridobilo prek 220. Zabeležili smo prek 45.000 sodelujočih otrok in mentorjev iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Kot vsa leta doslej, so tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, znanstvenikov Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjakov društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, letos z nami sodelujejo tudi strokovnjaki Zavoda za varno igro ter stanovalci in vodstvo Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik.


O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja že deveto leto deluje na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa vsakega posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 pa tudi po Zakonu o varovanju okolja.

Več informacij:

www.planet-zemlja.org
www.eko-generacija.org
FB: Društvo Planet Zemlja

--

Ker nam ni vseeno!
društvo Planet Zemlja deluje v javnem interesu
www.planet-zemlja.org
info@planet-zemlja.org
BODITE DOBRODELNI IN PODPRITE DELOVANJE DRUŠTVA:
http://www.planet-zemlja.org/2010/12/namenitev-dela-dohodnine-nasemu-drustvu/