O-STA

Zdravko na obisku na Štajerskem

(Slovenske Konjice 12.11.2015) Letos se je društvo Planet Zemlja odločilo, da poskuša med otroke ponesti nov, drugačen projekt, ki bo skozi lik maskote, ki vedno znova tako zelo razveseli otroke, prenašal koristne in uporabne vsebine do naših malčkov, njihovih staršev in mentorjev. V sodelovanju z Zavodom za varno igro, ki je pred nedavnim ustvaril maskoto Zdravka, s katerim poskuša otrokom približati gibanje skozi igro, je društvo v vseslovenski natečaj Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, uvedlo projekt ZDRAVKO NA OBISKU, ki se bo jutri izvajal v enotah Vrtca Slovenske Konjice.

Namen novega projekta je otroke naučiti pravilnega, varnega gibanja, jih nad tem navdušiti in opozoriti na morebitne nevarnosti pri igri. "V društvu smo namreč prepričani, da bodo nasvete Zdravka otroci povsem drugače in hitreje sprejeli, ti pa se jim bodo gotovo tudi lažje, bolj živo, barvito,... vtisnili v spomin," je povedala predsednica društva Planet Zemlja, Irena Mraz.

Cilj projekta je torej osveščanje o prednostih in pomenu gibanja, pravilnega razvoja motorike in izobraževanje o varnosti pri igri, saj po podatkih tujih strokovnjakov, Slovenija zaostaja na področju varne igre za kar 20 let. Ob tem je direktorica Zavoda za varno igro, Andreja Bednjički povedala: "Dejstvo je, da je današnja družba motorično slabše razvita kot pred desetletji. Tudi otroška igra je danes drugačna kot je bila nekoč. A vendar ostaja pomemben dejavnik v razvoju posameznika, saj skozi igro razvijemo pravilno motoriko telesa. To pa lahko počnemo v šoli, športnih društvih, s starši doma in na otroškem igrišču. In če je igrišče tudi kreativno, doživljajsko in otroku zanimivo, je uspeh gibalnega razvoja zagotovljen."

Projekt je požel veliko zanimanja že v fazi prijav k sodelovanju v natečaju, skozi katerega si lahko aktivni zavodi že od leta 2010 pridobijo naziv Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec.

Natečaj bo svojo pot nadaljeval v torek, 17. novembra na Osnovni šoli narodnega heroja Maksa Pečarja Črnuče, kjer se bodo učenci 4. in 5. razredov srečali s projektom OD ZRNA DO KRUHA.

Za morebitne objave se vam najlepše zahvaljujemo. V kolikor bi želeli izvajanje spremljati, nas o tem obvestite.

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 450 zavodov, naziv pa jih je doslej pridobilo prek 220. Zabeležili smo prek 45.000 sodelujočih otrok in mentorjev iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Kot vsa leta doslej, so tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, znanstvenikov Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjakov društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, letos z nami sodelujejo tudi strokovnjaki Zavoda za varno igro ter stanovalci in vodstvo Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik.

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja že deveto leto deluje na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa vsakega posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 pa tudi po Zakonu o varovanju okolja.

Več informacij:

www.planet-zemlja.org
www.eko-generacija.org
FB: Društvo Planet Zemlja