O-STA

Pred vrati je tradicionalni, že 5. Eko reli

(Ljubljana, 12. november, 2015) Društvo Planet Zemlja letos organizira že peti Eko reli, katerega osnovni namen je poučiti sodelujoče in javnost, da je varna in varčna vožnja tudi manj obremenjujoča za okolje. Peti Eko reli bo potekal v petek, 13. 11. 2015, na relaciji med Ljubljano in Mariborom, prek Velenja ter Slovenj Gradca.

Dogodek se prične ob 8.30, s startom ob 9.00, na parkirišču LPP (uvoz s Ceste Ljubljanske brigade ob polnilnici za vozila na metan) v Ljubljani. Udeležence bosta na pot pospremila župan MO Ljubljana, Zoran Janković, namestnik direktorja družbe Energetike Ljubljana, Srečko Trunkelj, ter direktor družbe Ljubljanski potniški promet, Peter Horvat. Cilj bo na sedežu podjetja Energetike Maribor med 12.30 in 13.30 uro, na Jadranski ulici 28 v Mariboru, kjer bosta goste pričakala podžupanja MO Maribor Jelka Černivec in direktor Energetike Maribor, Alan Perc, s pogostitvijo in razglasitvijo rezultatov. Tiste, ki jim bo uspela najbolj zelena vožnja, čakajo priznanja. Medije vabimo, da se nam pridružijo na startu ali cilju prireditve.

Na tokratnem dogodku bo državna sekretarka ministrstva za kmetijstvo in okolje, mag. Tanja Bogataj predala prehodno zastavo Ministrstva za okolje Zeleni odtis v roke lastniku vozila, ki bo dokazal najmanjše onesnaževanje, ekipa pa bo prejela priznanje. Pri pripravi letošnjega dogodka sodelujejo Energetika Ljubljana in Energetika Maribor, ki z vlaganjem v trajnostne tehnologije in storitve na področju ponudbe zelenih pogonskih sredstev, kot je stisnjen zemeljski plin ali metan (CNG), skrbita za ekološki odtis v prometu ter zelen življenjski slog v dveh največjih slovenskih mestih, podjetje Ljubljanski potniški promet, Gradbeni inštitut ZRMK iz Ljubljane ter AEOLUS Tyres. Dogodek je podprt tudi s sodelovanjem služb in podjetij v Mestni občini Ljubljana in Javnem holdingu Ljubljana, ki z uporabo okolju prijaznih službenih vozil pomembno prispevajo k ozaveščanju glede okoljske problematike, pa tudi dejavno prispevajo k zniževanju onesnaženosti v urbanem okolju, kar je za Ljubljano - Zeleno prestolnico Evrope 2016 še posebej pomembno.

Irena Mraz, predsednica Društva Planet Zemlja je ob tem povedala: "Z Eko relijem želimo javnost ozavestiti, da je mogoče izbrano pot prevoziti v času, ki ga omogočajo prometna pravila, in s prilagojeno tehniko bistveno znižati porabo goriva in s tem tudi izpuste vozil. Okolju prijaznejša vožnja je varna in se krepko pozna na denarnici, pomembna pa je tudi vrsta pogonskega goriva. Zato smo veseli, da bodo letos prvič sodelovala tudi vozila, ki uporabljajo zemeljski plin - CNG. Gre za okolju prijaznejše gorivo, ki ga že uporabljajo mestni avtobusi v Ljubljani in Mariboru, kupcem pa so na voljo tudi osebni avtomobili in dostavna vozila številnih proizvajalcev. Gorivo trenutno lahko dobimo v treh slovenskih mestih, vendar upamo, da se bo število polnilnic po vzoru iz domala vseh evropskih držav, bistveno povečalo."

Pot bo sodelujoče vodila iz Ljubljane prek Velenja in Slovenj Gradca do Maribora, kjer jih bodo pričakali župani mest ter lokalni mediji, ki bodo zabeležili njihovo pot na svoje kamere in mikrofone. Svojo udeležbo je že potrdilo nekaj zanimivih ekip, med drugim tudi ekipa francoskega veleposlaništva, nekdanji minister Henrik Gjerkeš, inštruktor varne vožnje in bivši prvak v reliju Brane Kuzmič, vrhunski telovadec Mitja Petkovšek, bobnar Gašper Peršl in drugi.

Več o preteklih Eko relijih vam navajamo na dnu zapisa, za dodatna pojasnila pa smo vam na voljo na e naslovu: eko.reli@planet-zemlja.org in telefonski številki 040 361 371 (Jure) ali 040 862 884 (Irena).

O PROJEKTU EKO RELI:

Eko reli je dogodek, ki ga od leta 2009 organizira društvo Planet Zemlja - sprva je potekal na vsaki dve leti, od leta 2013 pa je zaradi velikega zanimanja in dobrih odzivov postal letni dogodek. Cilj projekta je dokazati, da se z vožnjo po predpisih vozimo varno, pa tudi bolj varčno, predvsem pa okolju bolj prijazno. Poseben poudarek gre tudi izobraževanju o prometni varnosti in osnovnih zakonitostih varne vožnje.

V letu 2012 je projekt dobil posebno priznanje - iz rok ministra za okolje je prišla v last dogodka prehodna zastava Zeleni odtis. Ta se zdaj seli v roke vsakokratnega zmagovalca.

2014:

Na četrtem Eko reliju se je pot podalo 14 posadk, z različnimi vozili na vse vrste energentov.

V ekipah so poleg številnih medijskih ekip, sedeli tudi: tudi minister za kmetijstvo in okolje mag. Dejan Židan, nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter za kmetijstvo Henrik Gjerkeš, 18. Vinska kraljica Slovenije Špela Štokelj, voditelj na Radiu 1 Miha Deželak, uspešna mediatorka in komunikacijska trenerka Saša Einsiedler, operna pevka Alenka Gotar in številni drugi, priznanja pa je podelil evropski komisar dr. Janez Potočnik.

2013:

Na tretjem Eko reliju se je na pot podalo 21 vozil, prvič so se nam pridružila tudi hibridna in električna vozila.

V ekipah so - poleg dosedaj največjega števila medijskih ekip - sedeli tudi: medijska trenerka in moderatorka Saša Einsiedler, ustanovni član skupine Terrafolk Daniel Černe - Mystica, nekdanji državni rekorder v hitri vožnji Brane Kuzmič, producent Radia 1 Miha Deželak in nekdanji minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj ter za kmetijstvo Henrik Gjerkeš.

2011:

Na drugem Eko reliju se je na pot podala karavana 25 vozil sedmih blagovnih znamk.

V ekipah so sedeli tudi: predsednik Državnega sveta mag. Blaž Kavčič, minister za okolje dr. Roko Žarnić, generalni sekretar Državnega sveta, generalna sekretarka in državni sekretar ministrstva za okolje, instruktor varne vožnje Brane Kuzmič, vrsta predstavnikov medijskih hiš in tudi predstavniki iz Hrvaške in Bosne in Hercegovine.

Karavano je v Ljubljani na pot pospremil ljubljanski župan Zoran Janković, v Strunjanu so jo pričakali minister za promet dr. Patrick Vlačič, predsednica Odbora DZ za okolje Breda Pečan in piranski župan dr. Peter Bossman, v Izoli na razglasitvi rezultatov pa izolski župan mag. Igor Kolenc.

2009:

Na prvem Eko reliju se je na pot podala karavana 14 vozil blagovne znamke Volvo.

V ekipah so sedeli tudi: njena eksc. Švedska veleposlanica Inger Ultvedt, slovenski metalec krogle Miran Vodovnik, večkratni evropski in slovenski prvak v gorsko-hitrostnih preizkušnjah Vladimir Stankovič, predsednik Sveta zavoda Kobilarna Lipica Igor Trebec in mnogi drugi predstavniki slovenskih podjetij, društev in medijskih hiš.

Več na: FB Eko reli