O-STA

Maribor obiskala karavana varne kemije

(17.11.2015) V četrtek, 19. novembra, bo Biotehniško šolo Maribor obiskala KARAVANA VARNE KEMIJE, predavanje o pasteh in prednostih kemikalij, ki ga že od leta 2010 izvaja društvo Planet Zemlja, s pomočjo univ.dipl.inž. živilske tehnologije, Tatjane Kruder in profesorice kemije Nade Pavšer.

Z namenom osveščanja o možnostih boljše kvalitete bivanja ter zdravja, bodo dijaki te šole poslušali o kemikalijah na krožniku, v kozmetiki in vsakdanjem življenju. "Kemikalije najdemo povsod, tudi ko čistimo naš dom. Tam običajno eno vrsto umazanije, zamenjamo z drugo. Sicer pa je največ strupenih kemikalij hkrati v osvežilcih prostorov. Tam najdemo: benzen, formaldehid, stiren, toluen, klorbenzen, ftalati, umetne dišave..." pravi predavateljica, univ.dipl.inž. živilske tehnologije, Tatjana Kruder.

Dijake in njihove mentorje čaka tudi zanimiv posnetek stanja na področju živilske iznajdljivosti, kjer prehranskim produktom neustavljivo dodajajo aditive (dodatki, s katerimi izboljšujemo kakovost, varnost, podaljšujemo rok uporabe, izboljšajo okus, aromo, čvrstost, videz ali celo nadomeščamo sestavine, s tem pa zmanjšamo energijsko vrednost živil) in s tem potrošnike vabijo k nakupu priročne, dolgo obstoječe hrane lepega videza. "Kupovali naj bi varna živila, pri tem pa nas nihče ne opozarja pred prekomernim uživanjem določenih snovi v hrani," dodaja Kruderjeva, tudi sodna izvedenka in cenilka za živilstvo na Ministrstvu za pravosodje in ocenjevalka senzorične kakovosti mesa in mesnih izdelkov.

Natečaj bo s svojimi projekti pot nadaljeval v torek, 24.11.2015 na OŠ NH Maksa Pečarja Ljubljana, kjer se bodo učenci skozi projekt OD ZRNA DO KRUHA seznanili s težavnostjo mletja žita.

Za morebitne objave se vam najlepše zahvaljujemo. V kolikor bi želeli izvajanje spremljati, nas o tem obvestite.

O NATEČAJU:

Društvo Planet Zemlja, katerega poslanstvo je komuniciranje okoljevarstvenih tem, je v letu 2010 prvič razpisalo vseslovenski natečaj za pridobitev naziva PLANETU ZEMLJA PRIJAZNA ŠOLA - VRTEC. Nanj se je doslej odzvalo prek 450 zavodov, naziv pa jih je doslej pridobilo prek 220. Zabeležili smo prek 45.000 sodelujočih otrok in mentorjev iz vseh regij Slovenije.

Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec naj bi pripomogla k ohranjanju naravnega, kulturnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijala zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave. Zato je društvo tudi v tem šolskem letu izvedlo natečaj v želji, da bi se nanj prijavilo še več zavodov, saj želijo s projektom doseči, da bi odgovoren odnos do sočloveka, vseh živih bitij in narave, postal način življenja.

Kot vsa leta doslej, so tudi tokrat k sodelovanju povabili priznane slovenske strokovnjake in ustanove, ki lahko največ pripomorejo na področju varovanja okolja in vzgoje za odgovornejši odnos do kvalitete bivanja prihodnjih generacij. Poleg znanstvenikov Znanstvene fundacije RS, strokovnjakov društva Skrinja, Gradbenega Instituta ZRMK, svetovnega gibanja Food Revolution, znanstvenikov Znanstveno raziskovalnega centra SAZU, strokovnjakov društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, letos z nami sodelujejo tudi strokovnjaki Zavoda za varno igro ter stanovalci in vodstvo Doma starejših občanov Ljubljana Vič-Rudnik.

O društvu Planet Zemlja

društvo Planet Zemlja že deveto leto deluje na področju osveščanja javnosti o pomenu odnosa vsakega posameznika do okolja, komuniciranja okoljskih tem z najširšo javnostjo na poljuden način in s pomočjo strokovnjakov skozi različne projekte in dogodke. Leta 2010 je društvo pridobilo status društva, ki deluje v javnem interesu po Zakonu o ohranjanju narave, leta 2013 pa tudi po Zakonu o varovanju okolja.

Več informacij:
www.planet-zemlja.org
www.eko-generacija.org
FB: Društvo Planet Zemlja