O-STA

Erasmus+

Slabi časi so, za mlade ustvarjalce pa še sploh. V Sloveniji so mladi ustvarjalci med tistimi poklici, ki so večinoma obsojeni na negotove oblike zaposlitve, na samozaposlitev, mnogi med njimi pa se odločajo za delo na povsem drugih področjih. Po zaključenem izobraževanju so večinoma prepuščeni svoji iznajdljivosti, da se znajdejo na trgu dela.

V času srednješolskega izobraževanja dijaki veliko premalo izvejo o tem, kaj vse je potrebno, da nek izdelek prepotuje pot od zamisli prek izvedbe do končnega uporabnika. Na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani se zavedamo, da naši redni učni načrti ne vključujejo nekaterih pomembnih vsebin, ki bi našim dijakom omogočile lažje zaposlovanje. V letošnjem šolskem letu smo s tem namenom vstopili v nov dvoletni projekt Erasmus+ z naslovom "What Does It Take to Raise an Artist?"

V mednarodnem projektu bodo sodelovali dijaki drugega in tretjega letnika Umetniške gimnazije - likovne smeri, ki bodo skupaj z vrstniki iz Italije in Bolgarije spoznavali nova področja ustvarjanja in osnovne podjetniške principe. Zavedamo se, da je za uspešno poklicno življenje potrebna velika mera prilagodljivosti in pripravljenost na vseživljenjsko izpopolnjevanje, zato želimo, da naši dijaki razširijo svoje znanje z zgolj enega področja na kar najrazličnejša polja umetniškega ustvarjanja. Aktivnosti smo oblikovali tako, da se bodo dijaki lahko preizkusili v fotografiji, grafičnem oblikovanju, videu, animaciji, tradicionalnih obrteh, oblikovanju uporabnih predmetov. Poleg tega pa se bodo dijaki naučili, kako naj predstavijo sebe in svoje delo javnosti. Vsaka šola bo tudi organizirala enotedensko izmenjavo dijakov in učiteljev. Tako bodo dijaki na prvi izmenjavi v Italiji med drugim spoznali aplikacijo, ki jim bo omogočila izdelavo digitalne mape, na drugi izmenjavi, ki bo potekala v Sloveniji pa jih čaka delavnica animiranega filma. Izmenjava v Bolgariji bo v znamenju ustvaralnih delavnic, na katerih bodo dijaki razvijali zamisel za izdelek do končnega produkta, embalaže in oglasnega sporočila zanj.

Vse tri sodelujoče šole imamo zelo podobne programe, vsaka pa ima svoja specifična znanja, ki jih lahko ponudi drugima dvema. Vse tri šole pa imamo željo, da bi naše dijake čim bolje pripravile za prihodnost v tekmovalnem svetu umetnosti.